Datum objave: 07. Travanj 2017

Šibenski gimnazijalci bili najbolji na natjecanju Euroskola i odlaze uskoro u Strasbourg

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenska gimnazija Antuna Vrančića osvojila je najveći broj bodova na natjecanje „Euroscola“ koje je održano danas u Šibeniku, a na njemu su sudjelovali učenici iz sedam srednjih škola iz Šibensko-kninske, Zadarske i Ličko-senjske županije u pratnji njihovih mentora. Drugoplasirana je Gimnazija „Jurja Barakovića“ iz Zadra a na trećem mjestu su učenici gospićke Gimnazije sa samo jednim bodom razlike od drugoplasiranih. Za nagradu šibenski gimnazijalci putuju u Europski parlament u Strasbourgu koncem travnja, a Zadrani i Gospićani u mjesecu rujnu ove godine.


Euroscola je projekt Europskog parlamenta koji za cilj ima informiranje i poticanje mladih na aktivnu participaciju u radu Europske Unije.

Podršku mladima na svečanom otvorenju natjecanja dao je župan Goran Pauk. „Drago mi je vidjeti da ima dosta vas mladih koji ste zainteresirani za moderne i napredne teme koje su ponuđene na ovom natjecanju kroz koje Europske institucije imaju cilj potaknuti vas mlade na aktivnost i razmišljanje o svijetu oko sebe i na razmišljanje o vašoj budućnosti.“ - rekao je župan Pauk, te zaželio učenicima mnogo uspjeha u daljnjem educiranju i životu općenito.

Župan Pauk kazao je i kako Šibensko – kninska županija jedina u Dalmaciji aktivno provodi program razmjene mladih Eurodyssee, u okviru kojeg mladi od 18-30 godina odlaze u inozemstvo na višemjesečna stručna i jezična usavršavanja. Kroz program Eurodyssee na stažiranje je otišlo 16 mladih ljudi iz Šibensko – kninske županije, a primljeno je 14 stažista iz inozemstva u razne tvrtke i institucije na profesionalno usavršavanje.

Učenici su se natjecali u prezentiranju svoga znanja i svojih stavova o temama koje su trenutno aktualne na području Europske unije, poput sudjelovanja mladih u programima EU-a, problemima terorizma, upoznavanja građana sa radom europskih institucija, budućnosti Europske unije i sličnima. Učeničke timove ocjenjivao je četveročlani žiri koji su sačinjavali voditeljica Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj Violeta Staničić, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, znanost, kulturu i sport Šibensko-kninske županije Dijana Ercegović, novinar Šibenskog portala Goran Pauk te Matej Matić, član udruge Mladi u EU.

 

Iz kategorije: Vijesti