Datum objave: 23. Ožujak 2017

Gradonačelnik Burić sa suradnicima u obilasku otoka Zlarina gdje planiraju otvoriti Centar koralja

Šibenik News
Šibenik News

Projekt Grada Šibenika ‘Hrvatski centar koralja Zlarin’ prijavljen je danas na natječaj Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije ‘Promicanje održivog razvoja prirodne baštine’. Tim povodom gradonačelnik Burić sa suradnicima, a u pratnji medija, boravio je na otoku Zlarinu.

 

- Ovim projektom nastavljamo ulagati u naše otoke, koji su ujedno vrlo važan dio Grada Šibenika i s puno neotkrivenih i neiskorištenih potencijala. Centar koralja, osim turističke promocije otoka, pridonijet će daljnjem razvoju otoka Zlarina tako što će, uz dakako turističku komponentu, samostalno stvarati prihode za održavanje i financiranje rada nekoliko ljudi koji bi razvijali nove projekte za otok. Otoci tijekom cijele godine trebaju živjeti jednakim uvjetima kao i ostali dijelovi grada, a svjesni smo i toga kako je našim otočanima glavni problem bolja prometna povezanost, stoga Grad Šibenik intenzivno radi na pripremi dokumentacije za projekt izgradnje Icat brodova - kazao je ovom prilikom gradonačelnik Željko Burić.

 

Uređenje Koraljarskog centra planirano je u zgradi Kažerma i kući Šare, gdje bi bilo okupljalište koraljara s prostorima za edukaciju i radionicama namijenjenim svima koje koraljarstvo zanima. U okviru djelatnosti Centra koralja planirana je prezentacija procesa od vađenja koralja s dna mora do načina njihove eksploatacije. Projekt je vrijedan 20 milijuna kuna.


- Projekt obuhvaća obnovu kuće Šare i Kažermu, poljske puteve koji će biti uređeni u poučne staze, a time i domaćem stanovništvu omogućiti lakši pristup do polja, zatim uređenje pristupnog puta od pristaništa do samih kuća Šare i Kažerma, opremanje kuća te nabavu plovila i ronilice na daljinsko upravljanje koja bi snimala koralje na morskome dnu - istaknuo je Matija Bumbak, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj.


Iz Grada Šibenika vjeruju kako će Hrvatski centar koralja Zlarin doprinijeti daljnjem razvoju otoka te da u budućnosti, među ostalim, funkcionira i kao mala razvojna agencija.
 

Iz kategorije: Vijesti