Datum objave: 21. Ožujak 2017

Slijepom dječaku Mati Braliću konačno uručena vrijedna informatička oprema

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Nakon godinu dana održavanja niza različitih humanitarnih akcija i ništa manje humanijih predstavnika ustanova, institucija kao i pojedinaca koji su dali svoj obol prikupljanju financijskih sredstava za kupnju informatičke opreme, ista je konačno uručena slijepom dječaku Mati Braliću iz Šibenika.


Novom opremom koju su mu danas uručili članovi Udruge slijepih Šibensko – kninske županije uz prisutnost Dina Karađole, direktora Turističke zajednice Grada Šibenika, koji je, kako je sam kazao vođen roditeljskom ljubavlju, pokrenuo akciju za malog Matu, te uz podršku gradonačelnika Željka Burića čija je gradska uprava zatvorila financijsku konstrukciju potrebnu za nabavu opreme koja će učeniku 3. razreda Osnovne škole Tin Ujević uvelike olakšati praćenje redovne školske nastave.

 

- Radi se o Brailleovom retku koji je u funkciji komunikacije između slijepe osobe i računala i to na način komunikacije preko Brailleovog pisma. Riječ je o opismenjavanju slijepih osoba što je mlađoj populaciji jako bitno. Za nas starije, posebno kasnije oslijepjele osobe Brailleov pismo je po prilično težak zadatak, ne možda toliko nesavladiv koliko nam fali motiv da to uopće savladamo jer poprilično funkcioniramo i bez toga. Međutim, za Matin uzrast vrlo je važno da u potpunosti savlada i koristi Brailleovo pismo. Isto tako radi se o elektroničkoj bilježnici, tu je i najvrjedniji uređaj, a riječ je o pisaču, printeru za Brailleovo pismo – pojasnio je Darko Juras, tajnik Udruge.

 

Riječ je o izuzetno skupoj opremi u koju je uključen i mobitel, a ukupna vrijednost nabave prelazi sto tisuća kuna stoga nije čudno da je za prikupljanje trebalo godinu dana no svi sudionici itekako su zahvalni što je akcija uspješno privedena kraju za dobrobit dječaka koji će sad biti u ravnopravnom položaju, kako je kazao Juras, sa svojim kolegama iz školskih klupa.


- Drago mi je da je akcija privedena kraju, da je Mate dobio ono što je davno trebao dobiti. Posebno sam emotivan jer imam dijete njegovih godina i znam što to njegovim roditeljima znači. Važno je da ovo završeno i zahvaljujem se svima koji su bili dio ove priče pojedincima, firmama i institucijama. Važno je da je ovo kupljeno i da Mate može nastaviti svoje školovanje relativno normalno - poručio je Karađole.

 

Oduševljenje novom opremom nije krio ni Mate koji je radostan trenutak primopredaje opreme u Gradskoj knjižnici 'Juraj Šižgorić' podijelio sa svojim razrednim kolegama koji su mu pružili podršku.

Iz kategorije: Vijesti