Ponedjeljak, 20 Ožujak 2017 14:48

Velika stvar za malu Betinu: Gajeta Cicibela upisana u Registar kulturnih dobara RH

Napisao: 
Velika stvar za malu Betinu: Gajeta Cicibela upisana u Registar kulturnih dobara RH

Na adresu Muzeja betinske drvene brodogradnje stiglo je Rješenje Ministarstva kulture u kojem se utvrđuje da gajeta Cicibela ima svojstvo kulturnog dobra i da je uvrštena u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

 

Cicibela je primjer izvornog tipa betinske gajete, ravne kolumbe i dritog rebra, robustan je i vrlo stabilan brod. Prova joj je prilično visoka, a krma tek nekoliko centimetara niža. Duga je 7,70 m, široka 2,80m, visine 1,00m, bruto tonaže 2,67t. Izgrađena je 1931. godine u škveru kalafata Jere Filipija - Tošulova.


Gajeta Cicibela rekonstrirana je i obnovljena u škveru Čedomira Burtine zahvatom koji je započeo 2004. i trajao sedam godina. Nakon rekonstrukcije očuvano je 30% izvornih dijelova rebara, odnosno 1/5 originalne građe.


Gajeta Cicibela iznimno je vrijedna u kontekst očuvanja tradicijskog umijeća gradnje betinske gajete, budući da se radi o prvom kompletno obnovljenom primjerku izvornog tipa betinske gajete.


- Čestitke Marinu i Cicibeli! - poručili su iz betinskog Muzeja.

Objavljeno u Vijesti
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!