Datum objave: 20. Ožujak 2017

Djelatnici šibenskog Muzeja oprostili se od svog velikog dobrotvora, Borisa Baranovića Baila

Šibenik News
Šibenik News

Obitelj i prijatelji danas su ispratili na vječni počinak Borisa Baranovića Baila, velikog dobrotvora Krešimirovog grada što su potvrdili i djelatnici Muzeja grada Šibenika, ustanove kojoj je poklonio veliki broj muzealija.


- Kroz svoj 87-godišnji vijek koji je većim dijelom proživio van Šibenika (SAD, Italija) gospodin Baranović-Bailo je uz kazališni rad kojem je bio profesionalno posvećen bio i kolekcionar vrijednih umjetnina dio kojih je zahvaljujući dobrim prijateljskim vezama s tadašnjim ravnateljem šibenskog Muzeja, prof. Slavom Grubišićem, poklonio našoj ustanovi - poručuju iz šibenskog Muzeja.


Riječ je o velikom broju muzealija, među ostalim grafikama Martina Kolunića Rote i Bože Bonifačića iz 16. st., atlas slavnog mletačkog kartografa Coronellija, i brojna druga vrijedna domaća i strana djela koja su zbirku šibenskog Muzeja uzdigla van lokalnih okvira i dala joj puno širi značaj. Vrijednost tih dijela prepoznata od strane znanstvene i stručne zajednice posebno su istaknuta kroz brojne Muzejske tiskovine u vidu monografija i kataloga te njihovim uvrštavanjem u stalni postav Muzeja grada Šibenika.

 

- Boris Baranović Bailo je bez obzira na mjesto boravka u srcu uvijek ostao Šibenčanin, a gradu kojeg je tako volio sad se zauvijek vraća. Mi zahvalni djelatnici Muzeja grada Šibenika i Muzej kao ustanova s tugom i zahvalnošću mu odajemo posljednje zbogom! - iskreni su kulturni djelatnici, sugrađani ovog velikog Šibenčanina kojeg su ispratili na sv. Ani.

Iz kategorije: Vijesti