Datum objave: 16. Ožujak 2017

Trojica Šibenčana u riječkom pritvoru zbog napada kod Senja, prijeti im do pet godina zatvora

Šibenik News
Šibenik News

U riječki zatvor smještena su jučer trojica mladića koje je policija uhitila pod sumnjom da su bili dio veće organizirane skupine huligana, navijača »Hajduka«, koja je u noći na nedjelju u blizini mjesta Bunica kod Senja postavila barikade i iz zasjede napala riječke navijače koji su se vraćali iz Splita, kao i kombi s labinskim rukometašima.

 

Iza rešetaka su završila trojica Šibenčana: Luka Mrčela (27), za kojeg se navodi da je profesor, Jerko Pešić (21), Šibenčanin koji sada ima adresu u mjestu Čista Velika (Vodice), a po zanimanju je nautičar sa završenom srednjom pomorskom školom i Damir Rak (21), student za kojeg se također navodi da je završio srednju pomorsku školu. Dosad nisu osuđivani, piše Novi list.

 

Trojicu je policija jučer poslijepodne privela sutkinji istrage Županijskog suda u Rijeci Kseniji Zorc koja je prihvatila prijedlog tužiteljstva i odredila im istražni zatvor zbog opasnosti da bi ostankom na slobodi mogli utjecati na svjedoke i supočinitelje kaznenog djela koji još nisu otkriveni i ispitani, te ponoviti kazneno djelo. Određena je i visina jamstva od po 30 tisuća kuna, čijim plaćanjem mogu biti pušteni da se u daljnjem postupku brane sa slobode.

 

Riječko Općinsko državno odvjetništvo trojicu sumnjiči za kazneno djelo izazivanje nereda, uključujući i stavak kojim se tretira kazneno djelo počinjeno iz mržnje, uz uporabu opasnog oruđa i dovođenje u opasnost života i zdravlja ljudi. Kazneni zakon za ovaj delikt predviđa kaznu od šest mjeseci do pet godina.


Tridesetak napadača

 

Trojica Šibenčana poriču da su počinili delikt za koji se terete, tvrde da su nevini i da nisu sudjelovali u cestovnom napadu. Ne spore da su navijači »Hajduka«, ali tvrde da zapravo i nisu pripadnici Torcide u punom smislu riječi, tvrde nam izvori bliski istrazi.

 

– Prema dostupnim saznanjima, trojica osumnjičenih ne samo da dosad nisu osuđivana, nego nisu evidentirani ni kao navijači-izgrednici i nemaju zabranu dolaska na utakmice – ukazuje Škrlec, koji se zasad, kao ni branitelj drugoosumnjičenog Pešića, odvjetnik Vlado Vladika, decidirano ne izjašnjava hoće li se žaliti na rješenje o istrazi i istražni zatvor, ili će pokušati ishoditi obranu sa slobode za osumnjičenog uplatom jamčevine, jer to ovisi i o potezima tužiteljstva.
Luka Mrčela (27) iz šibenskog prigradskog naselja Ražine - inače poznatog po najgorljivijim navijačima Hajduka - profesor je kineziologije, koji je odradio pripravnički staž u šibenskoj Industrijskoj obrtničkoj – školi, po poznatoj formuli stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa, za 2 400 kuna. Zoran Živković, ravnatelj škole, koji mu je dolazio u nadzor kada je radio kao pomoćnik profesoru tjelesnog, za njega ima samo riječi hvale. 'Taj momak je bio pristojan, kulturan, i više nego korektan u radu, tako da ja nej mogu pojmiti da se njega spominje u ovom kontekstu. Znam i da je nogometni sudac, koji je sudio u mlađim kategorijama, vrlo perspektivan, koliko sam čuo, tako da mene sve ovo čudi. Ja to ne mgu piojmiti' – kazao nam je Živković dodajući kako je Mrčela ostavio tako dobar dojam da ga je angažirao i da kratkotrajno mijenja profesora kada je ovaj uzeo pet dana neplaćenog godišnjeg odmora.

 

O Luki Mrčeli kao nogometnom sucu, u šibenskim sudačkim krugovima imaju samo riječi hvale. Trenutačno sudac 3.HNL, međutim kandidat je za drugoligaškog suca. - Mrčela je na listi perspektivnih sudaca i svojim suđenjem je to i zaslužio. Ako taj poziv shvati ozbiljno, mogao bi daleko dogurati- kazao nam je jedan bivši šibenski nogometni sudac uz želju da ostane anoniman. Našeg sugovornika je začudilo što ga se dovodi u vezu s napadom na pripadnike Armade kod Senja: - To zaista čudi. Znam ga kao vrlo pristojnog i kulturnog momka, koji je završio DIF. Međutim, ako je to istina i ako mu se bilo što dokaže može zaboraviti na svoju sudačku karijeru - zaključio je naš sugovornik, piše  Šibenski.hr.

 

Iz kategorije: Vijesti