Datum objave: 08. Ožujak 2017

Slučaj šibenske JABE: Oštetili banku za 42,5 milijuna kuna oprostom kamata čakovečkoj tvrtki

Šibenik News
Šibenik News

Nakon jučerašnjih uhićenja četvero osoba povezanih uz gospodarski kriminalitet, a vezano za Jadransku banku d.d., Policijska uprava Šibensko - kninske županija poslala je priopćenje o dovršenom kriminalističkom istraživanju nad 70-godišnjakom, 57-godišnjakinjom i 46-godišnjakom osumnjičenim za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i nad 67-godišnjakom osumnjičenim za poticanje na počinjenje ovog kaznenog djela.

 

- Pored toga, temeljem Zakona o odgovornosti pravnih osoba i trgovačko društvo sa sjedištem u Čakovcu odgovorno je za kazneno djelo Zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su osumnjičeni, kao članovi Uprave banke sa sjedištem u Šibeniku, i to 70-godišnjak kao predsjednik Uprave, 57-godišnjakinja kao zamjenica predsjednika Uprave i 46-godišnjak kao član Uprave, na poticaj osumnjičenog 67-godišnjaka, kao odgovorne osobe trgovačkog društva odobrili isplatu dva nenamjenska kredita i jednog faktoringa prema trgovačkom društvu iz Čakovca u iznosu od 35.379.008,26 kuna - obavještavaju iz PU Šibensko - kninske županije.

 


Protuzakonite radnje osumnjičenih su provodili od 28. kolovoza 2009. do 27. lipnja 2013., suprotno pravilima bankarskog poslovanja, odnosno, proceduri odobravanja kredita propisanoj internim aktima te banke, bez prethodnog provođenja propisanih analiza i mišljenja nadležnih stručnih službi banke, kao i bez postojanja adekvatnih instrumenata osiguranja.

 


- Nakon tih isplata i nakon proteka prolongiranih rokova vraćanja kredita, to trgovačko društvo nije izvršilo obvezu povrata isplaćenih iznosa, na koji način su osumnjičeni članovi Uprave, protivno interesima i na štetu te banke, tom trgovačkom društvu omogućili stjecanje protupravne imovinske koristi u ukupnom iznosu glavnice kredita i pripadajućih kamata od 42.564.000,00 kuna - objašnjava policija, dodajući da će nakon završetka kriminalističko istraživanja, osumnjičeni biti smješteni u zatvor uz pripadajuću kaznenu prijavu.


 

Iz kategorije: Vijesti