Datum objave: 02. Ožujak 2017

Ministarstvo financija podržava: Od iduće godine sva bi djeca trebala primati dječji doplatak

Šibenik News
Šibenik News

U Vladi su počele pripreme za formiranje dječjeg proračuna kao centralnog mjesta iz kojeg bi se vodila pronatalitetna politika. Bude li sve po planu, iduće bi godine sva djeca u Hrvatskoj trebala dobivati dječji doplatak, no prije nego što se prijeđe na takav oblik zaštite djece i poticanja nataliteta ponovno bi trebalo mijenjati zakon o porezu na dohodak, piše Večernji list.

 

Državni tajnik za demografiju Marin Strmota ponovio je jučer i na konferenciji Hanza medije da dječji doplatak ne smije biti socijalna pomoć, niti se treba vezati uz imovinski cenzus, a koliki će biti ovisi i o dogovoru s ministrom financija Zdravkom Marićem. Dječji proračun trebao bi se najvećim dijelom puniti iz poreza na dohodak, i to tako što zaposleni roditelji više ne bi ostvarivali poreznu olakšicu za djecu, već bi plaćali porez kao i samci, no taj gubitak bi im se nadoknadio isplatom dječjeg doplatka. Ministar Marić je u razgovoru s novinarima potvrdio da je i njegova radna skupina razmatrala takvu mogućnost, no zbog kratkoće roka nije se išlo s tim prijedlogom.

 

Ministarstvo financija podržat će jedinstveni dječji doplatak pokaže li se da je taj sustav povoljniji za roditelje s djecom. Isplatom unificiranog dječjeg doplatka za svu djecu država bi zapravo pogodovala roditeljima s manjim ili neredovitim primanjima jer bi njihova djeca redovito dobivala doplatak neovisno o radnom statusu roditelja i njegovoj plaći. Postojeće porezne olakšice za djecu su dosta visoke i progresivne, no velik broj zaposlenih s nižim i ispodprosječnim plaćama ih ne može iskoristiti. Primjerice, roditelj s dvoje djece ne mora plaćati porez na neto plaću od osam tisuća kuna, a ako mu je plaća znatno niža od tog iznosa tada ni on ni dijete nemaju nikakve koristi od takvog poticaja.

 

Marić kaže da bi novi model trebalo razraditi tako da bude porezno neutralan za proračun, ali da ispravi nelogičnosti koje su uočene u postojećem sustavu olakšica. U prvim izračunima spominjalo se da bi doplatak za jedno dijete bio oko 350 kuna, a za svako daljnje dijete sto kuna veći, no to su bili preliminarni izračuni. Inače, 1. srpnja 2017. godine povećavaju se roditeljske naknade za drugih šest mjeseci za zaposlene roditelje s 2660 na 4000 kuna, a za nezaposlene roditelje s 1663 na 2328 kuna.

 

 

Iz kategorije: Vijesti