Datum objave: 21. Veljača 2017

Šibensko – kninska županija druga po starosti stanovništva u Hrvatskoj

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko – kninska županija prema aktualnim statističkim pokazateljima druga je po starosti stanovništva u Hrvatskoj odmah iza Ličko – senjske županije. Prosječna životna dob stanovnika Šibensko – kninske županije je čak 46,7 godina, a od njih su u prosjeku stariji samo Ličani čija je prosječna životna dob alarmantnih 47,4 godine.

Demografske prilike u Šibensko – kninskoj i Ličko – senjskoj županiji tek su vrh ledenog brijega zabrinjavajuće loše demografske slike cijele Hrvatske. Niti u jednoj hrvatskoj županiji prosječna životna dob stanovništva nije manja 41 godine. U prosjeku s 41,1 godinom najmlađi su stanovnici Međimurske županije. Jadranska Hrvatska od Istre do Dubrovnika s 44,1 godinom bitno je starija od kontinentalne Hrvatske u kojoj je prosječna životna dob od 42,5 godina. 

Hrvatska, u kojoj su žitelji Šibensko – kninske i Ličko – senjske te Karlovačke županije najstariji, spada među europske države s najstarijim stanovništvom. Usporedbe radi stanovništvo Turske u prosjeku je čak 15 godina mlađe od stanovništva Hrvatske, Islanđani su mlađi gotovo 10 godina, a Crnogorci osam godina. Starije stanovništvo od Hrvatske imaju samo Grčka i Slovenija, a u sličnoj su situaciji Mađarska i Češka. 

Iz kategorije: Vijesti