Datum objave: 15. Veljača 2017

Mladići iz Tehničke škole: Nama je ravnatelj dobar, mi smo vani, uživamo na suncu, a škola je nula

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Učenici Tehničke škole u Šibeniku konkretan su primjer kolateralnih žrtava u Hrvatskoj uslijed fašizacije društva.

 

Nakon što je na zidiću u blizini srednje škole 'osvanuo' natpis 'Đikić odlazi, Belamarić ostaje', popričali smo s nekolicinom maturanata koji završavaju svoje srednjoškolsko obrazovanje u ustanovi koju vodi prozvani ravnatelj Josip Belamarić kojemu je, pak, svojedobno zasmetalo što se ustaše smatra krvnicima, partizane cvijećem.


- Nas ne zanimaju unutarnja događanja između političara. Nama je ravnatelj dobar. Mi smo sad vani, uživamo na suncu, škola je nula, a to što se događa nas ne zanima. Nama je dobro, nismo baš puno vezani za ta događanja – kazao je jedan od mladića iz grupe.

 

Istina je da jedna lasta ne čini proljeće, ali njegovo mišljenje dijelila je više – manje cijela grupa srednjoškolaca okupljena na Trgu Dražena Petrovića u neposrednoj blizini škole.

 

O događanjima koja su uslijedila nakon protjerivanja izložbe 'Anna Frank:Povijest za sadašnjost' iz Tehničke škole, kažu, pričali su s ravnateljem Belamarićem.

 

- Ravnatelj je pričao s nama o tome i kazao nam je da to treba pustiti na miru, da se dogodilo prije 50 godina i da tamo treba ostati - kratko nas upućuju ovi za ovu priliku bezimeni mladići koji ipak imaju svoje mišljenje o tome kako je ravnatelj trebao postupiti.

 

- Trebao je prešutjeti to što mu je smetalo. Nije trebao napraviti show. Svi ti ravnatelji drugih škola nisu ništa rekli, prešutjeli su, nisu rekli svoje mišljenje jer ih nije bilo briga za to. Poznajući ravnatelja, on to nije ni čitao, netko mu je rekao. Rekao mu je onaj tko ga je tu stavio – ispričao je jedan, dok je njegov kolega komentirao nešto slično.

 

- Mislim da on to nije ni pročitao nego mu je netko spomenuo ustaše i partizane, a kako malo primitivno razmišlja i eto - pričaju nam srednjoškolci.

 

Grafit 'Đikić odlazi, Belamarić ostaje' kritika je jednog dijela društva koji se ne slaže sa zbivanjima u Hrvatskoj, a koji utječu ne samo na odljev mozgova nego i na tok struje svijesti čiji je krajnji cilj zaglupljivanje društva čiji su nedjeljivi dio mladići s kojima smo razgovarali.


I imaju poruku za sve one koji se bave prošlošću umjesto njihovom budućnošću jer neki od njih par mjeseci do kraja četvrtog razreda o nastavku školovanja slažu komentare od 'idemo dalje' do 'vidjet ćemo' i 'teško'.

 

- Sve što se dogodilo prije toliko godina treba ostaviti tamo to je to. Mi smo druga generacija i treba poštivati što je bilo, čast umrlima, i krenuti dalje. Bilo bi bolje da brinu o našem obrazovanju - poručuju Vladi premijera Andreja Plenkovića koji svojim aktima protjeruje Đikiće, podržava Belamariće.

 

 

Naslovna fotografija: Antifa Šibenik, Facebook

 

 

 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3