Datum objave: 14. Veljača 2017

Svjetski poznata umjetnica Olgica Palinkaš želi izraditi skulpturu profesora Livakovića

Svjetski poznata umjetnica Olgica Palinkaš želi izraditi skulpturu profesora Livakovića
Diana Ferić
Diana Ferić

Valentinovo je prilika za pokazivanje pažnje ne samo prema onima u koje ste zaljubljeni nego i prema svemu u što ste zaljubljeni pa tako i prema vlastitom gradu. Predstavnici udruge „Volim Šibenik“ pojačani dvjema svjetski poznatim damama Olgicom Palinkaš i njezinom sestrom Ninom posjetili su danas vjerojatno najstarijeg živućeg zaljubljenika u Šibenik, njegovu kulturu povijest i njegove ljude , profesora Ivu Livakovića, najcjenjenijeg šibenskog intelektualca koji svojim bistrim i britkim umom i dječjom zainteresiranošću za sve što ima veze sa Šibenikom odolijeva vremenu.

Bio je to i susret učenici gimnazije i njezinog najdražeg profesora hrvatskoj jezika jer kada je pedesetih godina prošlog stoljeća Olgica Palinkaš pohađala šibensku gimnaziju profesor Livaković, koji je tada bio i najmlađi gimnazijski profesor, joj je predavao hrvatski i ulio joj ljubav prema jeziku i književnosti. Oboje su se prisjetili da je Olgica Palinkaš kao petnaestogodišnjakinja pobijedila na jednom natječaju za najljepšu pjesmu koju je na proglašenju u šibenskom kazalištu pročitao, kao predsjednik žirija upravo profesor Livaković. On se te pjesme do danas sjeća i kaže da je bila napisana po uzoru na Majakovskog. Zanimljivo je da je tada treću nagradu dobio Arsen Dedić, također gimnazijalac.

Na tom dirljivom susretu bilo je riječi o  mnogo toga vezanog za Šibenik, ali i za rad sestara palinkaš. Olgica Palinkaš je svjetski poznata kiparica, filmska glumica, redateljica i scenaristica te dugogodišnja partnerica jod od najpoznatijih svjetskih filmaša Orsona Wellsa, a Nina Palinkaš je svjetski priznata umjetnica, tapiserijerka, filmska montažerka i kostimografkinja. Obje su kao djevojčice i djevojke živjele u Šibeniku odakle im potječe majka i za Šibenik su jako vezane.

Olgica Palinkaš nam je otkrila kako namjerava izraditi bistu profesora Ive Livakovića i kako se nada da će ta bista biti postavljena u šibenskoj gimnaziji budući da je profesor Livaković bio njezin ravnatelj više od 30 godina.  

Iz kategorije: Vijesti