Datum objave: 08. Veljača 2017

Na sastanku u ministarstvu: Župan Pauk iznio probleme budućeg centra Lećevica, aktualizirao proglašenje Dinare parkom prirode

Šibenik News
Šibenik News

Župan šibensko - kninski, Goran Pauk upozorio je ministra zaštite okoliša i energetike, Slavena Dobrovića na moguće probleme vezano uz lokaciju budućeg centra za gospodarenje otpadom Lećevica za Splitsko-dalmatinsku županiju, a koja se nalazi na krškom terenu i području na kojemu su izvori pitke vode.

 

Podsjetio je da su Skupština Šibensko-kninske županije i Općinsko vijeće Općine Unešić donijeli zaključke kojima se protive gradnji centra za gospodarenje otpadom na toj lokaciji.

 

Ministar Dobrović na sastanku u ministarstvu naglasio je kako su županije te koje donose odluke, no da je Ministarstvo odgovorno za poštivanje procedure i zakona te tako postupa i u ovom slučaju.

 

Župan je ministra upoznao i s projektima koji se provode na području Šibensko-kninske županije, posebno istaknuvši projekt turističke valorizacije kanala Sv. Ante u Šibeniku.


- Ovaj projekt je od šireg značaja za Šibenik, županiju pa i državu. U prvoj fazi projekta smo uredili šetnicu sve do tvrđave Sv. Nikole i pripremamo se za drugu fazu koja uključuje izgradnju posjetiteljskog centra s ugostiteljsko-turističkim i muzejskim sadržajima – rekao je župan Pauk.

Dodao je da je tvrđava sv. Nikole kandidirana za uvrštavanje na popis UNESCO-a što će cijelom tom području dati još veći značaj. Cilj je da se taj vrijedni prostor ne opterećuje i stoga se sadržaji za posjetitelje planiraju realizirati u bivšim vojnim objektima tako da neće biti nove gradnje niti narušavanja prostora. Druga faza projekta planira se prijaviti na natječaj za EU financiranje.


Župan Pauk aktualizirao je i zahtjev za proglašenje parka prirode Dinara za što je izrađena stručna podloga. Ministar Dobrović pozdravio je inicijativu za zaštitu tog iznimno vrijednog prostora.


Također, iznesene su i informacije o tome da je Šibensko-kninska županija jedina u Hrvatskoj koja je napravila plan integralnog upravljanja obalnim područjem koji se bavi utjecajima klimatskih promjena i načinima prilagodbe, te je dogovoreno da se Plan prezentira nadležnim institucijama i stručnjacima kako bi se razmotrila mogućnost da se postojeći sadržaji iskoriste za pripremu i prijavu konkretnih projekata na EU sufinanciranje.
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3