Ponedjeljak, 06 Veljača 2017 08:04

Obilježena 26. godišnjica prvog naoružavanja dragovoljaca na šibenskom području

Napisala: 
Obilježena 26. godišnjica prvog naoružavanja dragovoljaca  na šibenskom području

Članovi Odbora prvih dragovoljaca Domovinskog rata za bivšu Općinu Šibenik obilježili su proteklog vikenda 26. godišnjicu početka naoružavanja prvih oko 800 dragovoljaca na šibenskom području, u vrijeme kada su počele prijetnje bivše JNA i kada je bilo jasno da je sigurnost Hrvatske upitna, vojska i policija je još uvijek bila pod kontrolom vlasti u Beogradu. Tada se u Beogradu održavalo Predsjedništvo SFRJ na kojem se raspravljalo o vojnom udaru na Hrvatsku i hapšenju Franje Tuđmana.

 

U spomen na poginule hrvatske branitelje položili su vijence na Središnji križ na Gradskom groblju Kvanj a služena je i misa zadušnica. U Šibenik je u listopadu 1990- godine stiglo oko 540 pušaka iz Mađarske., a kasnije još tristotinjak. Tako je i prije Rujanske bitke u Šibeniku pod oružjem bilo oko 800 dragovoljaca koji su odigrali značajnu ulogu u obrani Šibenika.

U spomen na dolazak prvog naoružanja na šibensko područje lani su u selu Mravnice kod Perkovića, gdje je prvim dragovoljcima podijeljeno 546 pušaka i 72.000 metaka, postavili i spomen ploču.  

FOTO:Ante Baranić

Objavljeno u Vijesti
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!