Datum objave: 27. Siječanj 2017

Prijedlog o preimenovanju ulice koja bi nosila ime Milivoja Zenića na čekanju od listopada 2015.

Snježana Klarić
Snježana Klarić

U listopadu 2015. godine članovi Kulturnog vijeća grada Šibenika prihvatili su prijedloge da se na rodnoj kući Fausta Vrančića u Ulici Nikole Tavelića postavi spomen - ploča te da stube u Ulici Pod kneževom palačom ponesu ime zaslužnog Milivoja Zenića.

 

Do danas, Grad Šibenik postavio je spomen - ploču na rodnu kuću jednog od najvećih Šibenčana svih vremena i to baš ovog siječnja u povodu obilježavanja 400. obljetnice smrti velikana. Milivoj Zenić, šibenski humanist novog doba, kako ga nazivaju, svoju ulicu još čeka.

 

- Stav Gradske uprave jest da se svim pristiglim prijedlozima za preimenovanje ulica treba pristupiti sustavno i strateški na način da se utvrdi popis svih povijesnih osoba koje su zadužile grad Šibenik i da se o njima sustavno raspravi u Zakonu i Statutu predviđenoj proceduri. Slično se odnosi i na pristigli prijedlog za imenovanje jednih od gradskih stuba po Milivoju Zeniću - kazali su nam iz Ureda gradonačelnika Šibenika.

 

Također, kako doznajemo, uskoro bi trebala biti održana i sjednica Odbora za mjesnu samoupravu na kojoj bi se, između ostalog, trebalo raspravljati i o prijedlogu da stube nedaleko crkve sv. Barbare, a naslonjene na Muzej grada Šibenika nose Zenićevo ime.

 

- Predsjednik radnog tijela Gradskog vijeća - Odbora za mjesnu samoupravu  Ante Rakić, u čijoj nadležnosti je utvrđivanje prijedloga za imenovanje ulica i trgova, najavio je uskoro sjednicu Odbora na kojoj će se raspraviti prethodno navedeno te eventualno utvrđene prijedloge pripremiti za jednu od narednih sjednica Gradskog vijeća Grada Šibenika, nakon prethodno pribavljenih mišljenja vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora temeljem članka 9. Zakona o naseljima - poručuju iz Grada Šibenika.

 

 

U siječnju ove godine, Šibenik je ostao bez još dva velikana Ive Brešana i Mladena Bjažića. Svi oni zajedno s Vesnom Parun, Arsenom Dedićem i brojnim precima koji su pronosili ime Krešimirovog grada zaslužuju priznanje na koje će morati pričekati. Čekao je i Faust Vrančić četiri stoljeća.

Iz kategorije: Vijesti