Datum objave: 26. Siječanj 2017

Knjižnica u spomen Mladenu Bjažiću, čovjeku koji nije hodao malen ispod zvijezda

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Na žalost hrvatskog kulturnog kruga, nakon književnika Ive Brešana, svoj 'in memoriam' kutak u Gradskoj knjižnici 'Juraj Šižgorić' u Šibeniku, dobio je još jedan književnik i novinar, Mladen Bjažić.


Barba Mladen, kako mu mnogi prijatelji, poznanici, suradnici i kolege još uvijek tepaju, preminuo je 24. siječnja, u 93. godini života. Napustio nas je u ranu zoru taj neprikosnoveni čuvar čakavštine, Zlarinjanin kojeg su obožavala djeca za koju je stvarao, ali i odrasli koji su s njim dijelili partizanske uspomene.

 


Njegova djela ostaju za njim kao podsjetnik na čovjeka koji je zadužio hrvatsku književnost, strip, hrvatski jezik, pjesništvo... Sijedu glavu Mladena Bjažića više nećemo susretati njegovim rodnim otokom niti u posjeti Šibeniku, ali baštinu koju je ostavio za sobom trebali bismo čuvati kao kap rose na dalu jer nećete nigdje na svijetu pronaći još jednog čovjeka kakav je bio Bjažić.


Bjažićeva ostavština u malom predstavljena je u vitrinama Gradske knjižnice smještene na prvom katu Narodnog odjela. To je tek mali dio onog što je stvarao za života kao čvrst trag da je i on nekoć koračao Zemljom, da nije hodao malen ispod zvijezda.

 

 

Posljednji ispraćaj je ovog četvrtka, 26. siječnja, u 15 sati na mjesnom groblju u Zlarinu. Brod za Zlarin polazi iz luke Šibenik u 13.30 sati, a povratak je u 18.40 sati. Komemoracija će biti u petak 27. siječnja u 13,30 sati u Gradskoj vijećnici Šibenik.
 

Iz kategorije: Vijesti