Datum objave: 17. Siječanj 2017

Sajam u srednjovjekovnom Šibeniku kandidiran za 25 najboljih turističkih manifestacija u Hrvatskoj

Diana Ferić
Diana Ferić

Udruženje obrtnika Šibenik kandidiralo je manifestaciju Sajam u srednjovjekovnom Šibeniku na natječaj za 25 najznačajnijih turističkih događaja u Hrvatskoj koji je u prosincu raspisala Hrvatska turistička zajednica.

„Ovo je trinaesta godina da se taj sajam održava. Kada smo ga pokrenuli nešto slično je bilo samo na Rabu, njihova i nitko tako nešto nije organizirao. U posljednje vrijeme u Hrvatskoj imamo poplavu takvih sajmova koji time gube svoj smisao. Ovom kandidaturom želimo svratiti pozornost cijele hrvatske javnosti na značaj i važnost te manifestacije u Šibeniku kako za produženje turističke sezone tako i za promociju kulturne i povijesne baštine Šibenika“, kaže Vlasta Mesić, tajnica toh udruženja obrtnika koja je i emotivno vezana sa šibenski srednjovjekovni sajam jer je od početka u njegovoj organizaciji i da je upravo osmislila puno stvari koje on sadržava.
„ Kada smo odlučili i našim sugrađanima, ali i turistima prikazati što se u povijesti u srednjem vijeku događalo na šibenskim trgovima onda sam sebi dala zadatak da puno toga ispitam kako to ne bi bio samo prikaz trgovanja i obrtničke tradicije nego da na šibenske ulice vratimo duh tog vremena. Sastavni dio tih događanja bili su i ulični svirači i pjevači, gutači vatre i slično tako da smo i to rekonstruirali“, prisjeća se Vlasta Mesić.


Kada su Japanci snimali film o šibenskoj katedrali vidjeli su te snimke s otvaranja prvog Sajma u srednjovjekovnom Šibeniku i tražili su da im to ponovno odglumimo što smo mi i napravili. Kasnije su oni u montaži, te likove koji su glumili Sajam ukomponirali tako da se u filmu isprepliću s kamenim glavama na katedrali. Nakon što je taj film prikazan dolazili su u Šibenik brojni turisti iz Japana i Koreje i tražili mjesto na kojem je snimljen sajam što je bio odličan način njegove promidžbe.

Iz kategorije: Vijesti