Datum objave: 17. Siječanj 2017

Branka Juričev - Martinčev u Saboru: Nedopustivo je da postoje sredstva EU koja se ne koriste zbog propusta

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Tijekom aktualnog prijepodneva na sjednici Hrvatskog sabora  Branka Juričev – Martinčev, HDZ-ova zastupnica, uputila je pitanje Gabrijeli Žalac, ministrici regionalnog razvoja i fondova EU.


- Moj grad Vodice ima veliku potrebu izgradnje staračkog doma. Nadalje, imamo slatke brige sa smještajem djece u vrtiće tako da smo izradili projektnu dokumentaciju za izgradnju novog dječjeg vrtića no to nije moguće – kazala je Juričev – Martinčev u sabornici.


Nemogućnost financiranja odnosi se na Operativni projekt Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. kojim nije predviđeno financiranje izgradnje dječjih vrtića, škola, hospicija u ruralnim područjima.

 

- Što Ministarstvo poduzima? Kad možemo očekivati da se takvi objekti u ostalim naseljima financiraju europskim sredstvima – upitala je vodička gradonačelnica ministricu iz vlade Andrea Plenkovića.

 


- Nismo uvrstili ovaj vid mogućnosti financiranja u operativni projekt i to je veliki propust koji ćemo sigurno ispraviti izmjenama OP Konkurentnost i kohezija koje ćemo započeti u ovoj godini u suradnji sa svim resorima, ministrima u Vladi RH. Sredstva možemo prenamijeniti i bez izmjene operativnog projekta, a izmjene ćemo napraviti u suradnji s Europskom komisijom - kazala je ministrica Žalac, dodajući da se izgradnja ili dogradnja školskih objekata, uključujući i sportske dvorane kao i vrtića može financirati putem natječaja drugih ministarstava.

 

- Zaista je nedopustivo da postoje europska sredstva, a dosta smo prozivali da ih nedovoljno koristimo s jedne strane. S druge strane, imamo projekte koji imaju svu projektnu dokumentaciju, ali zbog propusta što 2014./201. nije se dobro pregovaralo jer se jednostavno zaboravilo na naselja i ovakve objekte i da to još uvijek nismo u mogućnosti financirati – zaključila je HDZ-ova zastupnica, Juričev – Martinčev.
 

Iz kategorije: Vijesti