Datum objave: 11. Siječanj 2017

Krivotvorena zaplijenjena odjeća ne smije se donirati već samo spaliti

Diana Ferić
Diana Ferić

 Vijest da je na odlagalištu smeća Bikarac sredinom prošlog mjeseca spaljeno čak 2 000 komada krivotvorene odjeće odjeće s lažnim markama poznatih proizvođača, vrijedne oko milijun kuna koja je prije 10 godina zaplijenjena, što je prvi objavio portal Šibenik In, izazvala je sablazan javnosti i normalno pitanje – zar se ta nenošena odjeća nije mogla donirati nego spaliti.

 

U Policijskoj upravi odgovarajući na to kratko kažu: „Sukladno pravomoćnoj sudskoj presudi te nemogućnosti da se krivotvorena roba zaštićenih robnih marki donira ista je uništena na navedeni način“, što znači da proizvođači pravih marki, svjetskih brendova, ne dopušta da se ti lažnjaci doniraju te je jedino rješenje da ih se uništi.

 

Kako je odjeća stajala u skladištu deset godina, ona više nije ni bila za nošenje, a da bi se mogla donirati bilo bi potrebno prethodno ukloniti sve markice s odjeće.


Tako je spaljeno preko dvije tisuće komada vrlo dobrih kopija Armani i Boss odijela, majica Lacoste i Paul&Shark, trenirki i tenisica poznatih marki Adidas, File i Nike, ženske odjeće kopirane od Louis Vuittona, skupih skijaških odijela Bogner, novčanika i satova. Riječ je o robi koju je policija zaplijenila od Fausta Savinija, zvanog Tino Talijanac. On je osuđen na godinu dana zatvora uvjetno.

 

Šibenik In je objavio i da je policija kod dilera krivotvorene robe prije 10 godina, kada je ta slučaj otkriven, pronašla bilježnicu u kojoj je pedantno vodio evidenciju o prodaji i navodio nadimke kupaca, među kojima su kriminalisti prepoznali brojne 'uglednike' iz tog vremena. Posebno su im za oko zapeli nadimci pripadnika i tada vladajućeg HDZ-a koji su drmali gradom u odijelima kupljenim kod šanera, a sve je to tjednima zabavljalo Šibenčane jer su imena procurila u javnost.

 

Na to policija službeno odgovara: Možemo reći da je navedena roba bila namijenjena u svrhu daljnje prodaje pri čemu sukladno zakonskim propisima nismo u mogućnosti davati bilo kakve osobne podatke“.

FOTO: Šibenik In 

Iz kategorije: Vijesti