Datum objave: 11. Siječanj 2017

10. obljetnica Arhiva u Šibeniku, institucije koju je Šibenik čekao 50 godina

Diana Ferić
Diana Ferić

Državni arhiv u Šibeniku 10. obljetnicu svog osnutka obilježiti će predstavljanjem čak tri svoja nova izdanja, tri vrijedne knjige koje će u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića biti predstavljene javnosti danas, sutra i prekosutra. Prva knjiga koja će biti promovirana u sklopu obilježavanja 10. obljetnice Državnog arhiva u Šibeniku je „Zilio pok. Gulielma de Albanis de Regio – Bilježnički zapisi iz 1398. i 1400. godine“. Nju je priredio Josip Kolanović, a zajednički je izdavački projekt Državnog arhiva u Zadru i Državnog arhiva u Šibeniku. Danas, 11. siječnja u 12 sati u dvorani Gradske knjižnice Juraj Šižgorić predstaviti će je prof. dr. sc. Mladen Ančić, dr. sc. Ante Gverić i mr. sc. Ladislav Dobrica

 

Sutra, 12. siječnja, na istom mjestu u isto vrijeme biti će promovirano kapitalno djelo Kristijana Jurana „Stari i novi stanovnici Šibenika i njegovih predgrađa u drugoj polovici 17. i početkom 18. stoljeća“. Izdavač tog iznimno vrijednog djela je Državni arhiv u Šibeniku, a predstaviti će ga prof. dr. sc. Slaven Bertoša, dr. sc. Marko Rimac i prof. dr. sc. Kristijan Juran. Prekosutra, 13. siječnja, ponovno na istom mjestu i u isto vrijeme biti će promovirana foto monografija Radovana Gogera „Šibeniče, ti si stina!“. Izdavači ove monografije koja je osmišljena i realizirana u sklopu prošlogodišnjeg obilježavanja 25. obljetnice bitke za Šibenik koju su organizirale udruge „Ruža Hrvatska“ s otoka Žirja i „Volim Šibenik“ iz Šibenika. Izdavači ove foto monografije iz Domovinskog rata su Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata iz Zagreba i Državni arhiv u Šibeniku, a javnosti će je predstaviti urednik monografije Stanko Ferić te Nikola Urukalo i Radovan Goger.

 

Državni arhiv u Šibeniku osnovan je Uredbom Vlade Republike Hrvatske 11. siječnja 2007. godine čime je okončana čak 50 godina duga priča o nastojanjima Šibenika da dobije svoju samostalnu arhivsku ustanovu. Vlada RH donijela je odluku o osnivanju Državnog arhiva u Šibeniku devet godina nakon što su Grad Šibenik i Šibensko – kninska županija uputile Ministarstvu kulture zajednički dokument u kojem se navodi da su ispunjeni svi preduvjeti za osnivanje samostalne arhivske ustanove u Šibeniku.

 

Priča o samostalnoj šibenskoj arhivskoj ustanovi počela je 1957. godine kada je Arhivski savjet Hrvatske predložio osnivanje cjelovite mreže regionalnih arhiva u hrvatskim gradovima među kojima je bio i Šibenik. Rješenje o osnivanju arhiva bilo je donijeto 1962. godine, ali nije provedeno zbog tadašnjeg teritorijalnog preustroja lokalne uprave. Na tom projektu se i dalje radilo pa su 1967. godine poduzete pripremne radnje za osnivanje Sabirnog centra u Šibeniku kao odjela Historijskog arhiva u Zadru. Sabirni centar je počeo s radom 1968. godine, a na osnivanje samostalne arhivske ustanove moralo se čekati sve do 2007. godine kada su konačno ispunjeni svi potrebni preduvjeti da Šibenik konačno dobije tu važnu instituciju koja ima nadležnost na području Šibensko – kninske županije.

 

Iz kategorije: Vijesti