Datum objave: 04. Siječanj 2017

U veterinarskoj stanici More uspješno operiran labud koji će već popodne biti vraćen u prirodu

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Uspješno je operiran labud kojeg su u srijedu ujutro 'oteli' moru ispred šibenske rive kako bi mu se pomoglo. Labud je tjednima boravio pred obalom ozlijeđenog krila kojeg sad, nažalost, više nema.

 

- Labud je operiran. Operacija je uspješno prošla i probudio se što je tek prvi korak prema njegovom oporavku – kazao nam je Emil Ofner, veterinar iz stanice More gdje je životinja operirana.

 

Prema riječima veterinara koji ga je operirao, labud je ostao bez krila, a to je bila jedna od dvije moguće opcije. Labudu je ozlijeđeno krilo moralo biti amputirano jer je jedina preostala opcija bila eutanazija životinje za koju ovih dana zna cijeli Šibenik, ali i šire područje Lijepe Naše.


Labud će već sredinom popodneva biti vraćen u svoje prirodno stanište no umjesto natrag na šibensku rivu svoj dom od danas imat će u Velikim Solinama kod Zablaća.

 

- Ne možemo ga zadržati duže jer oni ne mogu bez vode i za njegovu ranu koja se ionako nalazi praktički iznad površine mora bolje je da se vrati u more zbog održavanja higijene što mi na suhom ne bismo mogli – objašnjava veterinar.

 

Na labuda će u Velikoj Solini paziti čovjek koji već ima iskustva s brigom o labudovima, a ukoliko primijeti naznake da s novim stanovnikom tamošnjeg jezera nešto nije kako treba, javit će se veterinarskoj stanici More.

 

Teško je reći hoće li se operirani labud ikad oporaviti do kraja no prema riječima veterinara prvi korak je napravljen, sve je prošlo dobro, a što će biti u nastavku – pokazat će vrijeme.

 

Hladnoća narednih dana, doznajemo od veterinara, neće mu osobito smetati jer su labudi životinje dobre izolacije, naviknuti na hladne vremenske uvjete. Štoviše, tri tjedna živio je s ozljedom i pokazao junačku izdržljivost.

 

- Nama ovo nije prvi put da smo se susreli s ozlijeđenim labudom kojemu smo morali amputirati krilo, ali je prvi koji je javno eksponiran. Imali smo jednog labuda u Solinama koji je tri godine živio sasvim normalno. Međutim, ne znamo što je bilo nakon toga jer je nakon tri godine jednostavno nestao – prisjeća se veterinar u kojeg brojni Šibenčani imaju povjerenja pa nema sumnje da će i ovaj labud poživjeti još dovoljno dugo da kraj Zablaća savije svoj novi, topli dom.

 

 

Naslovna fotografija. Veterinarska stanica More, Facebook
 

Iz kategorije: Vijesti