Datum objave: 02. Siječanj 2017

Skradin ostao bez tim T1 za hitnu medicinsku pomoć, oslanjaju se na doktora u pripravnosti

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Od 1. siječnja 2017. godine, a nakon Općine Tisno, Grad Skradin ostao je bez Ispostave Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, odnosno tima T1 hitne medicinske pomoći. U zamjenu za T1 tim, Skradinjani i stanovnici okolnih mjesta dobit će doktora opće prakse u pripravnosti.

 

- To znači da će liječnik biti kod kuće, a pokaže li se potreba za intervencijom, taj liječnik po pozivu naših službi izlazi na teren – pojasnio je mr. sc. Tomislav Jukić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Šibensko – kninske županije.


Skradin je bez tima T1 trebao ostati još 6. lipnja prošle godine, kaže Jukić, no tada se uspjelo prolongirati ono što je očito bilo neizbježno.

 

- Gospodin Dujić je trenutačno u razgovorima s Ministarstvom zdravstva, ali kako sad stvari stoje prema novoj mreži, Skradin bi tijekom tri ljetna mjeseca trebao dobiti tim T1 koji bi tamo bio preseljen s autoceste – otkriva ravnatelj, dodajući da se sve, pa tako i plan rada Mreže hitne medicine, radi u dogovoru s Ministarstvom zdravstva i Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.


Grad na obali rijeke Krke, zajedno s mjestima koja mu gravitiraju ostao je bez liječnika, medicinske sestre, odnosno tehničara i vozača, ali kako nam govori gradonačelnik Skradina, Dujić još uvijek nije sve izgubljeno. Već do kraja mjeseca može doći do preokreta i tim T1 mogao bi biti vraćen u Ispostavu Skradin.

 

- Još ništa nije gotovo i ne treba dizati tenzije. Treba vidjeti koje bi bilo rješenje. Zajedno sa županom Paukom bili smo na razgovoru kod ministra zdravstva 28. prosinca kad smo priča o mogućim rješenjima kako vratiti tim T1 ne samo Skradinu nego i Tisnom. Treba vidjeti tko će platiti te troškove, a to rješenje bilo bi ne samo za nas ili za županiju nego za cijelu Hrvatsku – objašnjava Dujić kojemu nije važno gdje će biti tim T1 sve dok on u što skorijem roku stigne do potrebite osobe, iako, kako navodi, neće odustati od toga da se njegovim mještanima vrati oduzeti tim, a zajedno s njim i adekvatna zdravstvena skrb za cijelo skradinsko područje.

 

- Meni su važni i Roški slap i Lađevci i ostalih 200 četvornih metara i mi moramo pronaći najbolju opciju, pronaći koja je to točka iz koje mojim ljudima najbrže može stići pomoć kad se pokaže da im je potrebna, a bilo bi najbolje da im ne treba. Mene zanima sam to da svaki moj građanin dobije hitnu u što skorijem roku – iskren je gradonačelnik, dodajući da ne treba niti razmišljati o blokadi ceste.

 

- To je populizam kojim se bave pojedini političari. Mene to ne zanima i kroz siječanj ćemo znati odgovor ministarstva – zaključuje Dujić.
 

Iz kategorije: Vijesti