Datum objave: 29. Prosinac 2016

FOTO: Gradonačelnik Burić najavio jačanje kulturnih institucija u daljnjem razvoju Krešimirovog grada

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Bez kulturno - povijesne baštine, kulturnih ustanova, odnosno djelatnika u kulturi bilo da je riječ o institucijama, pojedincima ili udrugama, ne bi bilo ni 950. obljetnice prvog pisanog spomena grada Šibenika.


- Ustanove u kulturi ispisale su snažnu poruku o gradu Šibeniku. Grad je doživio svoju afirmaciju i na nebu Republike Hrvatske upravo zahvaljujući činjenici da se oslonio na svoje kulturno i povijesno nasljeđe. Doprinos u kulturi u ovoj slavljeničkoj godini doslovno je nemjerljiv – kazao je gradonačelnik Željko Burić na, sredinom dana, održanom domjenku kulturnih djelatnika.

 

FOTO: Novinari, gradonačelnik i kulturnjaci na zajedničkom druženju


Burić je okupljenim ravnateljima i ravnateljicama javnih ustanova u kulturi najavio 'jačanje kulturnih institucija u daljnjem razvoju grada'.

 

- Dok je kulture, postoji grad. Grad koji nema svoju kulturu, koji nema svoje ustanove nije grad. Ja sam tradicionalist i kažem da grad mora imati neke svoje odlike, a kultura je stožer, ono na čemu se temelji. Dok je mene, nikad više Šibenik neće imati centar za kulturu nego će imati jake moćne kulturne ustanove – ustvrdio je gradonačelnik.

 

FOTO: Gradonačelnik Željko Burić, Zdenka Bilušić, predsjednica Kulturnog vijeća, Mirjana Žurić, pročelnica za kulturu


Domjenak kulturnjaka bio je odlična prilika da se kolege iz kulturnog života oproste od dugogodišnjeg ravnatelja Muzeja grada Šibenika, Gojka Lambaše koji će nakon dvadeset godina fotelju prvog čovjeka ove institucije, po odluci Gradskog vijeća, prepustiti Željku Krnčeviću.

 

Osim što je 20 godina na čelu Muzeja, Lambaša je u Muzeju proveo radni vijek dug 42 godine no i on se osvrnuo na jubilarnu godinu obilježavanja najstarijeg pisanog traga spomena imena Šibenika.


- Mislim da su sve ustanove u kulturi dale velik doprinos u obilježavanju 950. obljetnice prvog spomena grada u Krešimirovoj darovnici. Značajan doprinos dali su i naši sugrađani. Također, nije bilo dana da se nešto nije događalo. Možemo se prisjetiti rujna kad je bilo značajnih događanja. Izdvojio bih operu Nikola Šubić Zrinski na tvrđavi sv. Mihovila – kazao je Lambaša, zahvalivši se kolegama i sugrađanima koji su dali svoj obol, ali i Gradu koji podupire kulturni život grada ne samo riječima, već i financijama.

 

FOTO: Gojko Lambaša, ravnatelj Muzeja grada Šibenika

 

- Mislim da naši sugrađani, i gradska i županijska uprava mogu biti zadovoljni – dodao je.

 

O 950. obljetnici na domjenku govorilo se naveliko iako je ona svoj vrhunac doživjela na sam Božić, 25. prosinca. Među onima koji su se referirali na veliku obljetnicu bila je i prva žena šibenskog kulturnog kruga, predsjednica Kulturnog vijeća Grada Šibenika, Zdenka Bilušić.

 

FOTO: Lambaša, ravnatelj Muzeja grada, Antonija Modrušan, ravnateljica Galerije, gradonačelnik Burić

 

- Moram reći da smo 950. obljetnicu proslavili i intimno i svatko na svoj način. Nema te obitelji, nema te ustanove u našem gradu koja nije obilježila tu veliku obljetnicu. Ona je sigurno doprinijela da shvatimo koliko je velik značaj onog što smo baštinili. To nas veseli, ali i obvezuje da budemo još odgovorniji prema našem kulturnom nasljeđu, da budemo ponosi na to što imamo i da s tim pametno gospodarimo – poručila je Bilušić.

 

FOTO: Druženje kulturnjaka

 

Sa željama da i 2017. godina u kulturi bude dobra koliko je bila ova, želi ravnatelj Gradske knjižnice 'Juraj Šižgorić', Vilijam Lakić.

 

- Sačuvali smo razinu usluga koju godinama imamo s tim da smo, s obzirom na veliku obljetnicu, i mi dali svoj obol u što smo se uključili s nizom programa – prisjetio se Lakić. Upravo zbog spomenute obljetnice, Šibenik, odnosno Knjižnica bila je domaćin programu otvorenja najveće manifestacije koja njeguje knjigu i kulturu čitanja.

 

FOTO: Vilijam Lakić, ravnatelj Gradska knjižnica 'Juraj Šižgorić'

 

- Jako smo zadovoljni što je ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige otvoren upravo u Šibeniku, u našem kazalištu, što je došla knjižničarska elita. Održan je stručni skup o dječjim odjelima naših knjižnica neposredno nakon toga. Knjižnica je u ovoj godini objavila pet knjiga, sve se odnose na Šibenik i u svom nazivu spominju ime grada – rezimirao je ravnatelj.

 

Zadovoljstvo realiziranim u godini na isteku je i Antonija Modrušan, ravnateljice Galerije sv Krševana koja je ovog mjeseca proslavila i svoj mali veliki jubilej, dvadeset godina postojanja.

 

FOTO:  Joško Bakula, 'meštar od svitla', i Nina Kleflin, kazališna redateljica


Upravo je u Studiju Galerije sv. Krševana održan domjenak kulturnjaka, prvih u redu u obrani kulturnog života Krešimirovog grada.

 

 

 

Iz kategorije: Vijesti