Datum objave: 22. Prosinac 2016

Golicaju nepce i maštu: Šibenske luganige tema HTV-ovog dokumentarca

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Šibenske luganige golicaju ne samo nepce već i maštu pa su konačno stigle pa je priča o njima konačno i tema dokumentarnog filma u produkciji Hrvatske radiotelevizije.


Radni naziv dokumentarca u režiji Ive Kuzmanića je, naravno 'Šibenske luganige, a snima se za potrebe emisije pučke i predajne kulture. Snimateljska ekipa zadnjih pet dana boravi u Krešimirovom gradu gdje snimaju na raznim lokacijama u gradu od Marende do privatnih domova, a u tom im pomažu i brojni poznavatelji teme poput etnologije Marije Krnčević Rak, gurmana Željka Krnčevića i odličnog poznavatelja šibenske baštine Stanka Ferića.


- Dosad je, oko vjerskih blagdana, snimljeno dovoljno svetih misa. Tako je u ovo doba zgodno imati priče koje nisu isključivo vezane za vjerski kalendar, ali su vezane za to doba kad se to nešto radi ili priprema. Luganige spadaju u to. Pripremaju se u božićno vrijeme i asociraju sve Šibenčane na to doba godine – kaže nam redatelj.

 

Kuzmanić priznaje kako za luganige nikad prije nije čuo, a kad mu je rečeno za njih prva asocijacija bila mu je – kobasice.

 

- Sad smo saznali da nisu niti kobase. Stari Šibenčani su nam rekli 'Ne, ne. To nikako nisu kobasice'. Prvo sam mislio da su kobase koje se jedu u ovo blagdansko vrijeme, a sad je priča postala još zanimljivija i narasla je jer unutar samog Šibenika još uvijek se traga za podacima otkad su, tko ih je donio. A o receptu svatko u Šibeniku zna da ga zna samo par ljudi. To je jedna velika misterija i fama oko recepta – pojašnjava redatelj.

 


Upravo zbog pitanja za recept jedinstvenih luganiga, mesnog proizvoda na ponos starih Šibenčana, snimateljska ekipa nije prošla liše, odnosno oni koji su im bili od pomoći prilikom snimanja.

 

- Pa prema nama su bili dobri, ali ljudi koje smo poslali da nam malo istraže temu, poput Marije Krnčević Rak, imali su neugodnosti. Mariji je bilo dovoljno da pita jednog mesara po kojem receptu radi luganige da je izbaci – odaje Kuzmanić.

 

Četvrtak, 22. prosinca, ujedno je predzadnji dan snimanja, u petak, 23. prosinca, snimanje privode kraju makar Kuzmanić priznaje da bi se moglo još malo ostati.


Dokumentarac koji ekranizira jedinstvenu gurmansku ponudu Šibenika, očekivano, u programu HRT-a naći će se tek u prosincu 2017. godine.

 

- Pa, načelno, ovakve emisije, koje su vezane za neki događaj, emitiraju se godinu dana nakon, odnosno uoči tog događaja iduće godine pa pretpostavljam da će i ovaj film biti gotov i emitiran iduće godine uoči božićnih blagdana – potvrđuje.
 

 

 

Iz kategorije: Vijesti