Datum objave: 16. Prosinac 2016

SDP-ovci u žustrim pripremama za Gradsko vijeće: Spremaju niz amandmana zbog 'napuhanog' proračuna za 2017.

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Gradski vijećnici SDP-a Šibenik pripremaju niz amandmana na proračun grada za 2017. godinu koju nazivaju izborno napuhanim proračunom pa i politikantskim proračunom.


- Imamo što reći, imamo niz amandmana koje ćemo pripremiti za ovaj politikantski proračun, a politikantski iz prostog razloga što u mjesnim odborima gdje HDZ nema vlast, nema ni novca u proračunu. Politikantstvo kakvo odavno nismo vidjeli. Njihovo je političko pravo i odgovornost da rade kako oni misle, ali mi u SDP-u smatramo da svi građani administrativnog područja grada Šibenika imaju pravo na jednake šanse za razvoj svog područja posebno na području komunalne infrastrukture – tvrdi Ivan Rajić.


Rajić tvrdi da se devet milijuna kuna koliko je, prema njegovim riječima, predviđeno za intelektualno vlasništvo u 2017. godini može smanjiti za dobrobit škola u Raslini ili Vrpolju.


- Ta sredstva sasvim sigurno mogu biti manja, a da se istodobno popravi škola u Raslini, da se krene s izradom projektne dokumentacije za školu u Vrpolju, odnosno za sportsku dvoranu u školi u Brodarici. To je dio demografske politike za koju će se SDP zalagati prema nižoj razini, Gradskom vijeću. Vjerujem da ćemo za jedno vrijeme uspjeti jer bez toga nema napretka – kazao je Rajić.

 

Ukoliko će njihovi amandmani prolaziti u Gradskom vijeću kao što im prolaze u Saboru, HDZ na vlasti u Krešimirovom gradu nema se čega bojati.

 

Joško Šupe, SDP-ov vijećnik u Gradskom vijeću, uporno ponavlja da nitko ne može ispuniti, koliko gradonačelnik Željko Burić može obećati.


- Vidimo da se opet radi tamo gdje je biračko tijelo koje im je sklono pa će ubaciti malo škalje, malo asfalta, otvorit će igralište... Ono, tipično starinski, oprobano što su stari Rimljani radili, kruha i igara – govori Šupe, dodajući:

 

- Netko tko probije proračun za 42 posto, tipa kazalište, umjesto da ima sankcije jer je potrošio više nego što je predviđeno, dobije nagradu pa dobije više novca. Proračun je premal da bi se ispunila sva obećanja pa su se izgubila neka obećanja dana u predizborno vrijeme. Izgubili su se mali junaci iz Jurasa, uređenje parka u Ulici Vladimira Nazora, sustav odvodnje u Zatonu, proširenje plaže Banj - stao je nabrajati Šupe.

 

Za izgradnju POS-ovih stanova, Šupe tvrdi da nemaju veze s Gradom, ali da postoji nešto što bi gradski oci mogli učiniti.

 

- Jedan prijedlog da nadoknade ove tri godine je da barem izađu u susret investitoru pa smanje iznos komunalne naknade, a da se umanji cijena stana pa će naši mladi sugrađani imati povoljniju cijenu stana – uporan je.

 

Nabrajao je Šupe čega još nema, a nema, kaže, nove bolnice, novih dječjih vrtića, doma za stare i nemoćne.


- Svaki stanovnik grada bilo koje ulice, četvrti, mjesta, naselja zaslužuju komunalnu infrastrukturu 21. stoljeća, ali treba voditi računa o prioritetima. Ali ne znam je li zaista prioritet da spriječimo da curi voda u privatnoj garaži ili da nam djeci u školi u Raslini curi nad glavom. Je li mještanima Brodarice prioritet plaža koja je, by the wy, od najavljenih 7,5 milijuna kuna kako je to gradonačelnik najavio prošle godine, narasla ni više ni manje nego 50 posto ili je obećani dječji vrtić i sportska dvorana jer djeca nemaju gdje izvoditi nastavu tjelesnog odgoja – slikovito će Šupe.


Šupe i Rajić posljednjih dana pričaju o proračunu za 2017. godinu, a konačan odgovor dobit će od gradonačelnika Burića koji poručuje da sve lijepo, uredno i po zakonu stoji u papirima.


Što se, pak, odašiljača na tvrđavi sv. Ivana tiče, za koji SDP-ovci sumnjanju da je u mislima Grada Šibenika kad se bave projektom revitalizacije treće u nizu tvrđava Krešimirovog grada, njegovo uklanjanje je predmet kojim se gradski oci bave već neko vrijeme.

 


U planu nabave objavljenom na službenoj internetskoj stranici Grada Šibenika, stoji da je procijenjeni iznos nabave milijun kuna bez PDV-a, u tijeku je izrada studije o uklanjaju odašiljača...

 

Iz kategorije: Vijesti