Datum objave: 15. Prosinac 2016

HZZ kupuje stolice u vrijednosti 76 prosječnih plaća kraj 236 tisuća nezaposlenih

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Ima se, može se. Potvrdio je Hrvatski zavod za zapošljavanje kada je raspisao natječaj za nabavku novih uredskih stolica.

 

Traže 76 novih stolica procijenjene vrijednosti oko 393.940,00 kuna. To otprilike znači da jedna tražena sjedalica iznosi oko 5.184,00 kune što je, pak, gotovo pa prosječna plaća u Hrvatskoj, makar je češći slučaj da je to zbroj dviju plaća prosječnog hrvatskog radnika.


Svejedno, za 235.828 nezaposlenih koliko ih je evidentirano u knjizi Hrvata bez posla HZZ-a sad cure sline jer s tim iznosom oni bi kao pravi čarobnjaci izgurali duže od mjesec dana.


Kad već ne financira HZZ izravno iz svog džepa već novac za nabavku dolazi iz Europskog socijalnog fonda, službenici su si dali oduška ispunjavajući tehničke specifikacije narudžbe.

 

Tako u specifikacijama stoji, prema pisanju medija, da širina sjedišta mora biti najmanje 48 centimetara. Traži se i plinski mehanizam, visoku naslon, anti-shock sustav i nosivosti najmanje 120 kilograma.

 

Naslon i sjedište trebaju biti od sintetske mreže ili tkanine, a sjedište ispunjeno PU pjenom i debljine najmanje 5 centimetara.

 

- Ne znam tko zna, ali visina na kojoj sjediš jako je važna za sviranje klavira. A na akademijama ili glazbenim školama, stolice za klavire u sobama za vježbanje uvijek neke jadne, pa ti sviraj Liszta i Chopena – komentirao je Borna Erceg, student na Akademiji u Splitu, koji je zadnjih dana u centru pozornosti zbog komične opere 'Turia i Plamenko' za koju je napisao skladbu.


On često vježba na tzv. drvenjačama koje vjerojatno datiraju iz doba kada su ustanove i sagrađene, a to je za njega i njegove kolege opasno po zdravlje.


Da, oko 400 tisuća kuna za stolice službenicima javne ustanove u vlasništvu Republike Hrvatske sa zadaćom rješavanja pitanja vezanih uz zapošljavanje i nezaposlenost, platit će Europski socijalni fond, ali sve dotad plaćat će HZZ.


- Dakle, na snazi je zabrana zapošljavanja u javnim službama (već odavna) jer nema novca za nova zapošljavanja, pa ni za mojih (drugih) pola radnog vremena u jednoj školskoj ustanovi, ali ima para za četiri tone lososa i za stolice za HZZ od 4000 kuna komad??? – komentirao je Tišnjanin, Silvio Šoda.


Pretpostavimo li da stolice HZZ-a nisu drvenjače niti socijalne, a da se bave pitanjem nezaposlenosti gotovo 236 tisuća osoba, sav novac,  kako HZZ-a,tako i Europskog socijalnog fonda, mogao se mnogo pametnije utrošiti. Ali da je pameti, ne bismo o ovome pisali.

 

 

Naslovna fotografija: Ilustracija
 

Iz kategorije: Vijesti