Datum objave: 30. Studeni 2016

Županijski proračun prihvaćen, oporba nije ništa predlagala jer da ih se ne uvažava

Diana Ferić
Diana Ferić

Umjesto o sadržaju najvažnijeg županijskog dokumenta, proračuna za 2017. godinu koji određuje sve što će se u Županiji događati, glavnina rasprave o toj točki dnevnog reda na današnjoj sjednici Županijske skupštine protekla je u prepucavanjima nezavisnog vijećnika Stipe Petrine i predsjednika Županijske skupštine Nediljka Dujića o tomu tko je u komunikaciji pristojan, odakle tko potječe, je li HDZ čopor ili nije i što je HDZ ili nije napravio Hrvatskoj od demokratskih promjena do danas.

 

Proračun je, bez ijednog amandmana, prihvaćena uz dva glasa protiv i sedam suzdržanih. Prihodi proračuna u sljedećoj godini iznosit će, prema planu, oko 490 milijuna kuna, 17 milijuna kuna više nego ove godine,a rashodi bi trebali biti veći od prihoda i iznositi oko 496 milijuna kuna. Nadaju se rastu prihoda od poreza, pogotovu zato što će u narednoj godini županije, a ne porezne uprave naplaćivati poreze na motorna vozila, a vlasnici tvrtke će porez na automobile plaćati prema tomu gdje su im ispostave, a ne sjedište.

 

Na prijedlog proračuna reagirali su uz Petrinu koji je zapravo najmanje govorio o proračunu još samo Vlatka Duilo i Petar Mišura, vijećnici HNS -a koji su obrazložili kako nisu izašli s amandmanima jer su prijašnjih godina, svi njihovi amandmani odbijeni.
" U prvih devet mjeseci ove godine Šibensko kninska županija, je jedina u Hrvatskoj imala dvostruko više umrlih nego rođenih. Demografska slika nam je katastrofalna, a kad sam ja lani predlagao neke mjere demografske politike, 1 000 kuna za rođeno dijete onda se moj prijedlog isprdao. Kada je, pak bivša ministrica Bernardica Juretić govorila o 1 000 eura za svako rođeno dijete onda je to bila razvojna politika", ustvrdio je Mišura. On je spočitnu vladajućima da uopće ne čitaju dokumente koje dostavljaju vijećnicima i da se samo nabacuju brojkama odokativno, a kao primjer je naveo da je u dva dokumenta koja su danas bila na usvajanju različit odnos proračunska prihoda - u jednom je to 489.759,43 kune, a u drugom 459.464,615 kuna.

 

Vlatka Duilo je ustvrdila kako proračun za 2017. godinu nije ni socijalni ni razvojni te da to nije fraza i da  da više od 94 posto prihoda odlazi na tekuće troškove. "Najgora smo županija na Jadranu, a za poticanje malog i srednjeg poduzetništva izdvajamo samo 0,3 posto proračuna. Za edukaciju djece o ekologiji predviđeno je u proračunu samo 10 000 kuna što je 0,007 posto proračuna, za hendikepirane je predviđeno samo 170 000 kuna odnosno 0,12 posto proračuna, a niti jedna kuna za subvencioniranje nabave udžbenika ili pak za centre za izvrsnost", istaknula je, a Nediljka Dujića je zasmetalo što stalno govori da je stanje u Šibensko - kninskoj županiji najgore jer on smatra da za to nema argumenata.

 

Stipe Petrina je također istaknuo da je Šibensko - kninska županija najgore,a i on se pozvao na to što se amandmani oporbe nikad ne uvažavaju pa je diskusiju, obrazložio je, usmjerio u drugom pravcu.
 

Iz kategorije: Vijesti