Datum objave: 18. Studeni 2016

Svi za Vukovar: Šibensku gimnaziju krasi poseban crtež u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenska gimnazija Antuna Vrančića na originalan efektan način danas obilježila Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Na inicijativu profesorice povijesti Jasminke Paić, maturanti Antonijo Vučenović i Danijel Ferić naslikali su na platnu dugom pet metara vukovarski vodotoranj, kao simbol tog grada mučenika i objesili ga na prednju fasadu zgrade Gimnazije, iznad ulaza, uz plakat kojim se slavi 950. obljetnica prvog pisanog spomena Šibenika. Postoji i  ideja a taj svojevrsni  transparent  uskoro odnesu u Vukovar da se na nekoj lokaciji trajno izloži.

 

Kao i svake godine u Gimnaziji je održan i jedna školski sat posvećen Vukovaru pod nazivom „Neka se nikad ne zaboravi“. Maturant Ante Meić Sidić je pripremio predavanje o bitci za Vukovar, a Điđi Delalić o vukovarskoj bolnici i svim podvizima liječnika i medicinskog osoblja koji su u nehumanim uvjetima sve vrijeme dok se Vukovar branio liječili ranjene vojnike i civile i pružali sve medicinske usluge.

 

 

Filip Šošić izradio je lentu vremena sa svim bitnim datuma iz vremena obrane Vukovara , a Petar Pedišić i Niko Barišić svojim su kolegama ispričali zanimljivu proču o herojima Vukovara. Originalna je i ideja triju maturantica Opće gimnazije Ane Trlaja, Ane Vudrag i Klare papak koje su pripremile mini izložbu pod nazivom „Vukovar vraća stari sjaj“ na kojoj su fotomontažom na fotografijama prikazale kakve su bitne lokacije u Vukovari bile prije rata, koliko su stradale u ratu te kako izgledaju danas nakon obnove. Na kraju je sve završilo recitalom pjesme Moj grad novinara Siniše Glavaševića koji je poginuo u Vukovaru, a kao kruna svega bi je nastup troje učenika Gimnazije i polaznika Glazbene škole Šime Bude, Maje Pučić i Nikoline Kapitanović koji su odsvirali pjesmu „Moja domovina“. Prije sata posvećenog Vukovaru učenici su zapalili svijeće u dvorištu ispred škole posložene u obliku vukovarskog vodotornja.
„Ja uvijek kažem da nije bitno samo sjećati se na te dane herojske bitke za Vukovar i na žrtvu koju su njegovi stanovnici podnijeli nego da o tomu moraju govoriti i mladi, kako se zaista ne bi zaboravilo to što se dogodilo“, kazala nam je prof. Jasminka Paić.

 

 

Gimnazija svake godine u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara organizira prigodna predavanja i popratne događaje pridonoseći osviještenosti mladih o tom datumu za koji se predlaže i da postane državni blagdan. Porazna je činjenica da u jednoj anketi koju je prije nekoliko godina provela Hrvatska televizija niti jedna student povijesti na Zagrebačkom Filozofskom festivalu nije znao što se dogodilo 18. studenog 1991. godine.

Iz kategorije: Vijesti