Datum objave: 15. Studeni 2016

Ministar Capelli ne razmišlja o ostavci, ali razumije ugostitelje

Diana Ferić
Diana Ferić

Komentiraju najave da će na današnje prosvjednom sastanku u Šibeniku dalmatinski ugostitelji tražiti njegovu ostavku jer smatraju da se nije dovoljno založio da se ne povećava za njih PDV ministar turizma Gari Capelli je za boravka u Šibeniku kazao kako nema namjeru ponuditi ostavku već da nudi priliku za kvalitetniji rad i za hotelijere i ugostitelje.

 

Napomenuo je da će nastaviti s njima razgovarati. I ja bih bio sretniji da je taj porez manji, ali shvaćam trenutak i stanje proračuna i podržavam hrabre odluke vlade koja od početka daje do znanja da će se uhvatiti u koštac sa svim problemima. Poreznom reformom želimo obuhvatiti veći krug građana i gospodarstva i sve mogućnosti iznivelirati, a ne da jedan sloj ima povlastice, a drugi nema. Razgovarao sa svim strukovnim udrugama proteklih dana. Svi su oni prošli kroz moj ured. Jučer je održan saborski odbor za turizam . Ova porezna reforma je sveobuhvatna i kada bismo počeli izvlačiti pojedine segmente sigurno bi se našlo njih barem još petnaestak. Unutar porezne reforme postoje segmenata zahvaljujući kojima će se smanjiti troškovi poslovanja ugostitelja kao što je porez na dobit, cijena struje ili cijena nekih osnovnih namirnica koji oni koriste. Tijekom godine analizirat ćemo koje još troškove možemo smanjivati“, obrazložio je Capelli. On tvrdi da povećanje PDV –a na 25 posto u ugostiteljstvu neće utjecati na konkurentnost hrvatskog turizma.

 

„Mi se prvenstveno moramo zapitati zašto smo jedna od jeftinijih destinacija. Razlika u dnevnoj potrošnji gostiju kod nas i u Francuskoj je 30 posto, toliko su jeftiniji proizvodi i usluge koje turisti kod nas kupuju. Mi ćemo i kvalitetno pristupiti modelima marketinga i oglašavanja kako bismo pomogli hotelijerima i ugostiteljima“, kazao je ministar Capelli uz napomenu kako investicije u turizmu, unatoč poreznoj reformi, idu dalje te da će do sljedeće godine biti izgrađeno 40 hotela u Hrvatskoj.
 

Iz kategorije: Vijesti