Datum objave: 14. Studeni 2016

FOTO: Kuhari šibenske Turističko - ugostiteljske škole Grgo i Petar 'rasturili' i u Londonu

Diana Ferić
Diana Ferić

Učenici kuharskog usmjerenja Turističko - ugostiteljske škole u Šibeniku Grgo Bačelić i Petar Vunić nastupili su, uz poticaj i mentorstvo svoje nastavnice kuharstva i razrednice Biserke Šmit te potporu ravnateljice TUŠ -a Senke Dodig na ovogodišnjoj Konferenciji europskog udruženja turističko-ugostiteljskih škola - AEHT (European Association of Hotel and Tourism Schools) koja je održana u Londonu od 24. do 28. listopada i postigli zapažen uspjeh. Natjecalo se samo šest škola iz Hrvatske.

 

Košara sa skrivenim namirnicama kao poseban izazov

 

Grgo je sa svojim timom osvojio odlično peto, a Petar deveto mjesto, s tim da se prvi put u životu okušao u pravljenju slastica.

 

- Ovo je naš drugi nastup na toj konferenciji, ali ovaj put smo postigli puno bolji rezultat. Malo su u početku zazirali od odlaska na to natjecanje jer im je sve više manje bilo nepoznat. Bilo je malo treme, ali su na kraju prihvatili izazov. Ja sam od početka znala da oni to mogu i opravdali su moja očekivanja -kaže Biserka Šmidt. Pripremali su se zajedno za to natjecanje, ali, kako kažu, nikad se ne možeš tako dobro pripremiti zbog toga što do zadnjeg časa ne znaju sve zadane namirnice. Tako su vježbali pripremati jela od nekoliko vrsta mesa, ali ne od janjetine koja je na kraju dopala Grgu.

 

Natjecalo se petnaestak ekipa iz brojnih europskih država, a timovi učenika su formiran ad hoc, uoči natjecanja.

 

- U svakom timu bilo je troje učenika. Sa mnom su bili jedna kolegica iz Nizozemske i kolega iz Luksemburga. To je bio naš prvi susret, ali odmah smo dobro jedni na druge reagirali i radili smo zaista složno. Bio sam iznenađen kako smo dobro surađivali. Nije bilo nesuglasica. Netko bi nešto predložio, a drugi bi tu ideju razradio. Imali smo neke unaprijed poznate namirnice, ali dobili smo i košaru s, do tog trenutka, skrivenim namirnicama što je bilo posebno izazovno. Mi smo dobili gorgonzolu, pljesnivi sir, bakalar, janjetinu, salatu i šparoge. Morali smo napraviti predjelo, fish and chips te janjetinu kao glavno jelo- objašnjava Grgo.

 

Od zadanih namirnica taj hrvatsko - nizozemsko - luksemburški kulinarski tim napravio tartar od lososa s limetom, solju i paprom koji su stavili na tost, a prije toga su ga provukli kroz mašinu za pravljenje tjestenine i dobili tanke bruskete. Još su ga i zapekli da bude "crispy". Izradili su i umak od jabuke i đumbira koristeći vakum tehniku te poširana jaja od prepelica koja su bila obavezan zadatak. Za fish i chips ispohali su bakalar u pivskom tijestu sa svježim mirodijama. To su servirali s čipsom od batate.

 

Špageti od patata i janjeća rebarca s krostatom od gorgonzole

 

Grgo je sa sobom ponio jedna stroj iz škole kojim su od patata napravili špagete, a cura iz Nizozemske je napravila Holandez umak sifon tehnikom za koju je, inače, Grgo specijalist. Grgo je bio glavni u glavnom jelu. Janjeća rebra je obradio tako da je filet ostao na dnu, a iz njega su stršila rebra, na to su stavili krostatu od pljesnivog sira i pekli da bude srednje pečeno. Prilog je bio kus- kus s korijanderom i glaziranim baby šparogama. Od ostatka janjetine napravili su umak s crnim vinom i acetom balsamicom.

 

- Vrlo sam zadovoljan petim mjesto jer je konkurencija bila jaka. S nama su se natjecali i polaznici visokih kulinarskih škola, dečki koji su prošli dvadesetu s puno iskustva. No, kada usporedim naše i njihovo znanje čini mi se da tu nema puno razlike. Najbitnije je kakvu ekipu dobiješ- ističe Grgo.


Petar je prošao lošije, a s obzirom na to da je prvi put pravi neku slasticu kaže da je i on zadovoljan. - Budući da je mogao sudjelovati samo jedan kuhar iz naše škole dogovorili smo se da to bude Grgo, a ja sam bio u kategoriji slastica iako taj predmet nemamo u školi. Ali mislim da sam se dobro snašao. Bio sam u ekipi s jednom curom iz Francuske. Napravili smo mousse od malina i cheesecake s preljevom od jagoda - ispričao nam je Petar.


Kulinarstvo kao profesija

 

Grgo i Petar "rasturaju" na svakom natjecanju na kojem dođu. Bili su vrlo uspješni na međunarodnom kulinarskom školskom natjecanju u Braču, pripremali su zahtjevna jela sa svjetski poznatim kuharima na festivalu Okusi Mediteran u Šibeniku, na prezentacijama molekularne gastronomije.

 

Lani su na Festivalu čokolade i kave u Zagrebu sa svojim čokoladnim čarolijama pripremljenim metodama molekularne gastronomije završili i na YouTubeu i tako redom.


Jedan i drugi svoju budućnost vide u kulinarstvu iako im se time ne bavi nitko u obitelji. Biserka Šmit ih, kao mentorica, ističu stalno potiče i stalno ih uči modernoj gastronomiji. Jedan i drugi tvrde da su odmalena pokazivali zanimanje za kuhanje te da su kuhali su baku i mamu. Na praksi u obojica u uglednim restoranima, a vlasnici restorana su im sponzorirali avionsku kartu do Londona i natrag.

Iz kategorije: Vijesti