Datum objave: 11. Studeni 2016

Županijski zastupnici ostvarit će '6+6' pravo što im nije obveza, a moral pada pred 15 tisuća kuna

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Prema Zakonu o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru zastupnik nakon prestanka obnašanja zastupničke dužnosti do početka ostvarivanja plaće po nekoj drugoj osnovi ima pravo na naknadu u visini svoje plaće koju je ostvario kao zastupnik i tako godinu dana.


To se, u jednu ruku, može usporediti i s pravom (običnog) radnika koji nakon prekida radnog odnosa, a prijavom na Hrvatski zavod za zapošljavanje ostvaruje pravo na novčanu naknadu ograničenog iznosa i perioda primanja.

 


Pravo koje ostvaruju zastupnici jest onih famoznih '6+6' prema kojemu bivši zastupnici prvih šest mjeseci od prestanka obnašanja funkcije saborskog zastupnika primaju puni iznos ostvarene plaće, a preostalih šest mjeseci pola od tog iznosa.

 

To su pravo kao donedavni saborski zastupnici ostvarili i političari i političarke s područja Šibensko – kninske županije i to Petar Baranović, Stipe Petrina, Josipa Rimac te Mirko Rašković.

 


- Takav je zakon – komentirao je Petar Baranović, potpredsjednik Narodne stranke – Reformisti te vijećnik u Gradskom vijeću Grada Šibenika, koji nije htio komentirati u ime kolega bivših zastupnika, no za sebe je rekao da je riječ o financijskoj zaštiti dok ne pronađe novo radno mjesto jer zastupnicima, između ostalog, zakon brani i obnašanje pojedinih dužnosti određeni period.

 


Pravo da ostvari '6+6' iz proračuna ima svaki bivši saborski zastupnik, odnosno zastupnica i to je njihovo pravo, ali ne i obveza te, nažalost, ne ovisi ni o vremenu provedenom u saborskoj fotelji ni o kvaliteti obavljene saborske zadaće.

 


- To je bonitet. Trebalo bi se gledati tko nije dolazio na sjednice, tko je bio aktivan. Važno je koliko je koji zastupnik aktivan tijekom mandata – objašnjava Baranović koji bi u tom slučaju opravdao jednogodišnju naknadu budući da najglasniji za govornicom bio i kao zastupnik HNS-a i kasnije kao zastupnik Čačićevih Reformista.

 


Ako '6+6' gledamo kroz prizmu prava, ali ne i obveze možemo ga staviti i u kontekst morala koje dolazi u pitanje ako ste saborska zastupnica čiji je mandat trajao od 18. rujna do 28. prosinca iste godine, a na poslu vas se nije moglo redovito ni vidjeti ni čuti, onda se postavlja pitanje – na temelju čega točno zastupnik, odnosno zastupnica ostvaruje dano pravo.

 


Međutim, mjesečni iznos od oko 15 tisuća kuna, a da nisi 'ni ora ni kopa' ne pita za moral.

 


 

Iz kategorije: Vijesti