Datum objave: 09. Studeni 2016

Na šibenskoj tržnici u nevjerici zbog Trumpa, Baranović tvrdi - nema iznenađenja, to nam je slika društva

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Izbor Donalda Trumpa za 45. predsjednika Sjedinjenih američkih država tema je dana diljem svijeta pa tako i u Šibeniku, točnije na šibenskoj tržnici.


Trumpov ulazak u Bijelu kuću malogdje je dočekan s oduševljenjem pa tako njegov izbor ne pozdravljaju ni bakice za štandovima šibenske pijace.

 

- Ne mogu zamisliti da je on izabran. Nije mi baš draga ni Hillary Clinton jer je nekako arogantna i puna sebe, ali opet je bolja od njega – kazala nam je 70-godišnja Marica Bumbak.


U svakom slučaju, izbor američkog milijardera europskih korijena za američkog predsjednika tema je koja je dominirala 'plućima' Krešimirovog grada što ide u prilog tvrdnji nekadašnjeg saborskog zastupnika, dogradonačelnika Šibenika i predsjednika šibenskog ogranka Narodne stranke – Reformatori, Petra Baranovića koji nam je komentirao da su Hrvati izbor između demokratske kandidatkinje Hillary Clinton i republikanca Donalda Trumpa pratili kao da je riječ o izborima na tlu Hrvatske.

 

-Iskreno, nije me iznenadilo što je Trump izabran za predsjednika jer je prošlo dugo vremena otkako su republikanci imali svog kandidata na vlasti. Kod demokrata je došlo do pada motivacije, među glasačima se stvara nezadovoljstvo – riječi su kojima Baranović objašnjava kako je došlo do smjene vlasti u Bijeloj kući, dodajući da smatra kako do bitnijih promjena u svjetskom poretku ipak neće doći jer Amerika ima već dugo vremena vodi konstantnu politiku općenito te da njegov izbor za američkog predsjednika neće bitno utjecati na Hrvatsku i Hrvate koji zdušno prate političku situaciju preko Velike bare.

 

To što su Amerikanci većinom svoje povjerenje dali Trumpu, a ne Clinton da ih vodi naredne četiri godine, Baranović smatra slikom našeg društva i ona nije lijepa.


Demokracija u svijetu ne funkcionira, izbor republikanskog kandidata ujedno i 45. američkog predsjednika je estradnog tipa jer ni načelo izvrsnosti ne djeluje, tvrdi Baranović, a to pak najviše šteti društvu samom više nego predsjedniku SAD-a, Hrvatske, Iraka, Sjeverne Koreje ili miroljubive Švicarske.

 

Kako se Trump bližio pobjedi, tako su padale burze, a kad je konačno potvrđeno da su Amerikanci odlučili da žena neće sjesti u predsjedničku fotelju Bijele kuće, počeli su i prvi prosvjedi i to u Portlandu, Oaklandu, Kaliforniji...
 

Iz kategorije: Vijesti