Datum objave: 03. Studeni 2016

FOTO: Šibenski nositelji 'Partizanske spomenice' ponovno skupa i to u Muzeju pobjede

Šibenik News
Šibenik News

'Nosioci partizanske spomenice' naziv je izložbe postavljene u predvorju Muzeja pobjede i oslobođenja Dalmacije u II. svjetskom ratu koji, pak, tek čeka svoje službeno otvorenje 5. studenog.

 

Izložba je postavljena u okviru obilježavanja 72. godišnjice oslobođenja kako Šibenika tako i Dalmacije od fašizma, a slavi pobjedu kojoj su svoj doprinos dali partizani i partizanke iz Šibenika i okolice.

 

 

Obilježavanje je počelo danas polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Kvanju, a postavom u predvorju zaokružen je prvi od tri slavljenička dana. 

 

 

 

Izložba s licima, imenima i prezimenima 268 nositelja i nositeljica partizanske spomenice postavljena je, kako je istaknuo Zoran Restović, predsjednik Zajednice udruga antifašista šibensko - kninske županije, kako bi pokazali da to nisu nikakva bića s druge planete, već ljudi koji su voljeli i željeli slobodu

 

- Većina njih je zaboravljena, ali nisu zaboravljena njihova djela. Izložba je tu da na njih podsjetimo njihove obitelji, lokalnu zajednicu i političare - naglasio je Restović. 

 

 

Izložba nosi naziv prema odlikovanju koje se dodjeljivalo zaslužnim prvoborcima, pripadnicima narodnooslobodilačkog pokreta od 1941. godine, a među šibenskim nositeljima partizanske spomenice ima i onih koji su odlikovani kao narodni heroji. 

 

 

Zainteresirani Šibenčani i Šibenčanke ovaj će povijesni postav  od velike važnosti za sadašnjost moći razgledati naredna dva mjeseca zajedno sa stalnim postavom Muzeja pobjede čije se otvorenje očekuje u subotu, no prije toga, 4. studenog, u petak, bit će održan okrugli stol na temu 'Antifašizam jučer, danas, sutra'. 

 

 

 

 

 

Iz kategorije: Vijesti