Datum objave: 28. Listopad 2016

Problemi za ugostitelje nakon najave da se PDV vraća sa 13 na 25 posto

Šibenik News
Šibenik News

Dok se još uvijek zbrajaju rezultati ovogodišnje turističke sezona koja je po mnogočemu bila rekordna za Hrvatsku, pa tako i po prihodima, Ministarstvo financija na čelu s ministrom Zdravkom Marićem iznijelo je na vidjelo poreznu reformu po kojoj će se dosadašnja stopa PDV-a od 13 posto u ugostiteljstvu povećati, odnosno vratiti na prijašnjih 25 posto.

 

Tu odluku resornog ministarstva mnogi su dočekali na nož, a PDV u sklopu najavljene porezne reforme mijenjat će se u dva vala. Već u prvom naletu mijenjaja PDV-a, najavljenom za prvi mjesec 2017. godine izmijenit će se onaj u ugostiteljskim djelatnostima.  Obrazloženje povratka poreza na staro, onog od 25 posto, je da će teret ići na račun gostiju, manje ugostitelja.

 

- Dizanjem PDV-a u ugostiteljstvu pokušava se prebaciti dio poreznog tereta na turiste, čime se otvara prostor za smanjenje PDV-a kod odvoza smeća, struje, repromaterijala... - piše Večernji list, dodajući da porezna mjera nije dočekana s oduševljenjem među svim HDZ-ovcima.

 

U godini kada se očekuje da bi prihodi od turizma od početka godine mogli dosegnuti između 8 i 9 milijardi eura, dok nam istovremeno turisti najviše zamjeraju visoke cijene u kafićima, restoranima... i nije osobito popularan potez mladog ministra u tek sazvanoj Vladi RH pod vodstvom premijera Andreja Plenkovića.

 

 

Iz kategorije: Vijesti