Datum objave: 24. Listopad 2016

Šibenčani kilogram mandarina plaćaju po 3 ili 4 kune, brdo mandarina odbačeno u Neretvanskoj dolini

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Fotografija brda odbačenih mandarina na području Opuzena koju je na društvenoj mreži podijelila Ana Musa, ekološka aktivistica postala je viralna dok ste ogulili jednu mandarinu. 

 

- Čovjeka uhvati tuga kad vidi koliko je mnogo neobranih mandarina. Stječe se dojam kao da još ni jedna nije ubrana sa stabla, oko nas je beskrajno žuto more plodova. Naiđoh i na odbačene mandarine, one koje završavaju u jami. Što rade otkupljivači od proizvođača, to je za ne vjerovati - napisala je Musa na svom Facebook profilu uz fotografiju koja je stigla i do ministra poljoprivrede, Tomislava Tolušića. 

 

- Večeras sam poslala fotografiju ministru Tomislavu Tolušiću uz zamolbu da ispita o čemu se ovdje radi. Nije za vjerovati, ali ministar mi je odgovorio nakon nekoliko minuta u FB poruci. Zahvalio je na informaciji i obvezao se da će provjeriti što je ovo - podijelila je Musa sa svojim pratiteljima na društvenim mrežama.

 

FOTO:  Brda odbačenih mandarinki, Ana Musa, Facebook

 

Mi smo jutros provjerili kakvo je stanje s mandarinama na šibenskoj tržnici. Mandarina ima na štandovima i kupuju se. Šibenčani ih prve biraju kada je u pitanju kupnja sezonskog voća. Za kilogram voća koje je po količini vitamina C jače od naranče trgovci traže od 3,00 do 4,00 kune za kilogram.

 

Kupiti se mogu i mandarine na vreće, odnosno u pakiranju od tri kilograma za što će kupac izdvojiti svega deset kuna. Uzgajivači iz Neretvanske doline ipak sve su glasniji da se uzganjanje i berba ovog voća sve manje isplati. 

Iz kategorije: Vijesti