Datum objave: 12. Listopad 2016

Pljačka lijekova u Domu zdravlja dogodila se iznutra, nema se novca za zaštitara

Snježana Klarić
Snježana Klarić

U nepunih tjedan dana, dva puta je provaljeno u prostorije Doma zdravlja u Šibeniku. Nijednom nije ukradeno ništa osim lijekova, počinjena je materijalna šteta na ulaznim vratima tamošnjih ambulanti, razbijena su stakla ormarića s lijekovima no medicinsko osoblje Doma zdravlja ili pacijenti nisu došli u kontakt s provalnikom ili više njih pa samim time nisu pretrpjeli nikakve ozlijede ili traume.

 

Joško Jurić, ravnatelj Doma zdrava, ističe da su nakon ove dvije provale zatražili ponude za postavljanje video – nadzora i alarmnog sustava ne bi li na taj način spriječili nove provale i pljačke.

 


Prema neslužbenim informacijama, za prvog pljačkaša postoje pretpostavke da se prije isteka radnog vremena Doma zdravlja te odlaska i posljednjeg djelatnika zdravstvene ustanove skrio u neku od prostorija gdje je čekao pogodno vrijeme za obijanje vrata ambulanta na putu do lijekova.

 

Da u Domu zdravlja postoji zaštitar kao fizička osoba, uz alarmni sustav i video – nadzor do ovakih stvari možda ne bi došlo. 


- Ne postoji zaštitar ili zaštitarska služba i nikad je nije bilo. Imamo dovoljno čvrsta vrata i sve drugo je ograđeno. Međutim, oni uvijek nekako nađu put unutra i sad čekam policijsko izvješće da vidimo kako su točno ušli pa ćemo biti pametniji – kazao je Jurić.

 

S druge strane, nisu samo pljačkaši u noći problem na koji bi zaštitar mogao utjecati. Naime, iz razgovora s medicinskim sestrama jasno je kako tijekom radnog vremena imaju posla s ovisnicima, pacijentima pod utjecajem alkohola ili jednostavno osobama s dijagnozom neke psihološke bolesti zbog čega nerijetko moraju zvati policajce na intervenciju.

 


- Naravno da bi bilo koristi od zaštitara, međutim, Dom zdravlja to ne može plaćati i za to ne dobiva sredstva. Mi nismo trgovačko društvo koje zarađuje na pružanju usluga. I mislim da za to nema potrebe – zaključuje ravnatelj.

 


O raspoloženju među doktorima, doktoricama i medicinskim sestrama koje tamo rade, te kakva je atmosfera općenito na hodnicima Doma zdravlja nakon dvije pljačke u manje od tjedan dana, ravnatelj Jukić kaža da je normalna.

 

- Vjerojatno bi me izvjestili da je loša atmosfera, ali mislim da je sve normalno – kaže nam Jurić, dodajući da je svjestan kako dugo vremena nije bilo pljačke ovakve vrste, a u zadnjih mjesec dana zaredale su se četiri od čega samo dvije u prostorije Doma zdravlja.

 


U prvoj pljački nastala šteta bila je između 5 i 6 tisuća kuna, a ovog puta obijeno je 8 – 10 vrata. Ona su zasad sanirana, a s vremenom će se zamijeniti novima. Sva tehnika, uključujući laptope, kompjutere i medicinske aparate su na broju, no nedostaje lijekova.

 

- Tih lijekova ionako ima minimalno u svakoj ordinaciji tako da je veća šteta na vratima, policama i staklenim vitrinama nego što je cijena lijekova koje uzmu – zaključuje Jurić.
 

Iz kategorije: Vijesti