Datum objave: 04. Listopad 2016

Skradin među poduzetničkim gubitašima, Dujić tvrdi da to nije odraz stvarnog stanja

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Prema analizi FINA-e, najveći udio gubitaša u ukupnom broju poduzetnika je u gradu Supetru, njih 58,3 posto, dok je drugo mjesto zauzeo grad Skradin s područja Šibensko – kninske županije, sa 54,5 posto. Na treće mjesto upisao se grad Rovinj sa 54,3 posto gubitaša.

 

Rezultati su to poslovanja poduzetnika iz 2015. godine prema podacima iz FINA-e, a te je godine registrirano 89.508 poduzetnika sa sjedištem u gradovima i 17.061 poduzetnika sa sjedištem u općinama, a takvo stanje, uvjerava nas Nediljko Dujić, gradonačelnik Skradina, ne treba nikoga zabrinjavati jer je u knjigovodstvenom sustavu uz potporu zakonodavstva Republike Hrvatske svašta moguće.


- Knjigovodstveni iskaz dobiti i gubitka nekog poduzetnika ne ovisi o gradonačelniku, županu ili premijeru. Nije ovo dogovorna ekonomija već odraz stvarnog stanja zakona koji, nažalost, omogućava da se iskazuju drugačije stanja od postojećih. Jer, ako poduzetnik kupuje nekretnine vrijedne milijune kuna, a iskazuje gubitak u poslovanju, onda o čemu mi pričamo – kazao je Dujić, uvjeravajući nas da je u Skradinu stvorena pozitivna poduzetnička klima, no zakon je taj koji omogućava poduzetnicima da istovremeno bilježe gubitke od 2 milijuna kuna i kupuju pokretnu (gliser) i nepokretnu (kuće) nekretninu.


Dujić navodi da skradinski poduzetnici uredno podmiruju svoje obveze prema Gradu, plaćaju porez. Pri tome, kaže, ima i onih koji dobit ulažu neka druga područja.


- Malo sam se pozabavio tom temom uz pomoć stručnjaka. Zakon je loš i nadam se to promijeniti ako i kad uđem u Sabor – poručio je Dujić, koji nije skrivao da ga itekako smetaju poduzetnici s prijavljenim lažnim, ali leganim poslovnim gubitcima.
 

Iz kategorije: Vijesti