Datum objave: 03. Listopad 2016

I Šibenik pojedinaca ima solidarnih s poljskim štrajkom protiv apsolutne zabrane pobačaja

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Gotovo šest milijuna ljudi najavilo je da će se uključiti u današnji Opći ženski štrajk u znak potpore ženama u Poljskoj gdje je poljski parlament glasovao sa 230 glasova za i sa 173 protiv nacrta zakona kojim bi se Poljakinjama zabranio pobačaj čak i u uvjetima kada se radi o bolesti i silovanju.

 

Tisuće Poljakinja i Poljaka sudjelovalo je u demonstracijama tijekom vikenda, no vrhunac prosvjeda nazvan 'Crni ponedjeljak' očekuje se danas kada bi se masovnoj akciji trebala pridružiti žene iz još nekoliko europskih zemalja, uključujući Hrvatsku.

 

U Zagrebu je štrajk najavljen za 18 sati, a u Šibeniku su pojedinačne žene odjevene u crnu iskazala svoju solidarnost s Poljakinjama.

 

Crnom štrajku u znak potpore ženama iz Poljske pridružila se i Mandica, šibenska nevista i poduzetnica, koja osobno ne bi izabrala pobačaj kao opciju, ali to ne znači da bi tu mogućnost uskratila ženama koje ne dijele njeno razmišljanje.

 

No pitanje prava na pobačaj nije samo njeno pravo, već je to pravo šire od nje same i njene generacije već je pitanje naših potomaka, prvenstveno kćeri. Pravo na pobačaj nadilazi Šibenik, Šibensko – kninsku županiju, Hrvatsku i Poljsku.

 

- Kao majka dviju djevojčica želim da jednog dana mogu same odlučiti što žele i kako žele. Nekoliko mojih prijateljica bilo je u poziciji da nisu imale izbora i od mene su dobile samo iskrenu, prijateljsku podršku jer to nije laka odluka. Nikad. Nije na meni, na bilo komu da odlučuje što će netko raditi. Uostalom, te žene same snose posljedice takvih postupaka cijeli život. No isto tako znaju i zašto u datom trenutku donose takvu odluku – kazala je Mandica odjevna u crno u skladu s bojom štrajka na koji su se odlučile žene iz 60 gradova diljem Poljske.

 

- Jutros sam svjesno obukla crno, iako nisam ljubitelj te boje, iz raloga da svima kažem 'Da, ja dajem podršku ženama u Poljskoj i svim ženama na ovom svijetu da imaju pravo na izbor. Ne samo po pitanju pobačaja, nego aposolutno svega'- priznala je ova hrabra žena.

 


Radnice diljem ove europske zemlje prekinut će rad kako bi ukazale na pokušaj da se već strog zakon dodatno postroži uvođenjem novih ograničenja, a podršku su najavile i neke tvrtke. Prema novom prijedlogu Poljakinjama bi se pobačaj zabranio u svakom slučaju, bez iznimke, a žena koja ilegalno pokuša pobaciti bila bi kažnjena zakonom do pet godina zatvora, a zatvorsku kaznu riskiraju i liječnici.

 

- Ja glasam za ljubav, uvijek. Kakva god ona bila. Tako su me odgojili, tako odgajam svoje cure. Ovo sam doživjela kao nešto puno šire od same borbe za pravo izbora na pobačaj. Meni je ovo današnji crni ponedjeljak dan borbe da napokon žene svugdje imaju jednako pravo glasa – zaključuje Mandica.

 


Kao i u Poljskoj, ni u Hrvatskoj, odnosno u Šibeniku stanje uma ili svijesti o pobačaju nije dovoljno široko da se na žene koje se odluče na pobačaj ne gleda s prijezirom.

 

 

Naslovna fotografija: Reuters, detalj sa štrajka 
 

Iz kategorije: Vijesti