Datum objave: 27. Rujan 2016

Počeo znanstveni skup na temu Šibenika koji je okupio znanstvenu elitu

Šibenik News
Šibenik News

U Gradskoj vijećnici Grada Šibenika danas je svečano otvoren Međunarodni znanstveni skup „950 godina od prvog spomena grada Šibenika“ u povodu godišnjice prvog spomena Šibenika u ispravi hrvatskog kralja Petra Krešimira IV. iz 1066.



Sudionike skupa pozdravio je Ivica Poljičak, predsjednik Gradskog vijeća i organizacijskog odbora za proslavu 950, koji je uz djelatnike Muzeja grada Šibenika uložio velik trud oko same organizacije.  Na svečanom otvorenju okupljenim znanstvenicima obratio se gradonačelnik Željko Burić poželjevši im mnogo uspjeha u radu.


- Hvala vam što ste se odazvali u ovolikom broju i posebno mi je drago što skup okuplja relevantne znanstvenike iz cijele Hrvatske. Vjerujem da ćete u narednim danima pokazati i otkriti niz novih činjenica bogate šibenske povijesti - kazao je gradonačelnik Željko Burić.


Skup zajedno organiziraju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Odsjek za povijesne znanosti Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Zagrebu, Grad Šibenik i Muzej grada Šibenika.


Upravitelj Odsjeka za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti dr.sc. Damir Karbić u prigodnom obraćanju istaknuo je kako je Šibenik imao važnu ulogu u hrvatskoj povijesti, dok je akademik Radoslav Tomić ispred Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti naglasio važnost ovog skupa u daljnjem istraživanju bogate povijesti Šibenika.


Generalni vikar Šibenske biskupije don Marinko Mlakić u prigodnom govoru istaknuo je povijesnu poveznicu između grada Šibenika i Katoličke crkve. Predsjednik Organizacijskog odbora za proslavu 950. obljetnice Ivica Poljičak najavio je kako će iduće godine biti objavljen i zbornik radova koji će ostati kao trajni znamen za generacije koje dolaze.


Skup se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, a predsjednik Odbora skupa je predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić. Skup trajate do 29. rujna,  a sudjeluju 34 izlagača s 31 predavanjem na neku od tema iz područja različitih znanosti - povijesti, povijesti umjetnosti, konzervatorstva, arheologije.
 

Iz kategorije: Vijesti