Datum objave: 26. Rujan 2016

Dogradonačelnik Šibenika, Nikica Penđer bez komentara: Na vratima crkve sv. Leopolda osvanuo popis Kordićevih žrtava

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Nikica Penđer, dogradonačelnik Šibenika, član Hrvatske konzervativne stranke, odbio je komentirati postavljanje popisa žrtava ubijenih 16. travnja 1993. godine u Ahmićima na ulazu u crkvu sv. Leopolda u Šibeniku gdje je tribinu pod nazivom 'Svjedočanstvo' održao haški optuženik, Dario Kordić. Kordić je za Ahmiće dobio zatvorsku kaznu od 25 godina, no nakon odslužene dvije trećine izrečene kazne, pušten je na slobodu.

 

Među 116 žrtava akcije '48 sati pepela i krvi' čija se imena nalaze na popisu izvješenim na ulazu u crkvu u Njivicama, osmero je ubijene djece do sedam godina života i osmero ubijenih maloljetnih dječaka i djevojčica.  

 

- Čovjek je iznio svoje svjedočanstvo. Zašto je bio osuđen i kako, on to najbolje zna, o tome nije htio pričati. Odslužio je svoju kaznu, doživio je preobraćenje i to je prenio na ljude koji su bili tamo - kazao je Penđer za Županijski Radio Šibenik koji je prisustvovao tribini koju je Kordić održao 19. rujna. 

 

Penđer je tribini pristupio kao, navodi, vjernik,a ne u ulozi dogradonačelnika, funkciji koju obnaša posljednje gotovo četiri godine. Kao praktični vjernik, Penđer upozorava da se mnogi među nama pozivaju na vjeru no da malo tko na zbivanja poput Kordićevog predavanja u crkvi pristupa s vjerske strane, a vjerski bi bilo, kaže član Hrvatske konzervativne stranke, oprostiti. 

 

 

Popis bošnjačkih civila ubijenih u Lašvanskoj dolini, nakon čega su s lica Zemlje izbrisana sela, postavili su članovi šibenske Antife. Kordić se na suđenju u Hagu očitovao da nije krv za ono za što ga se optužuje. 

 

- Nažalost, nije se pokajao. Da bar je i da okolo ima antiratna predavanja. Onda bismo ga podržali. A ne ovako. Koliko znamo, Kordić je dobio veću kaznu jer se nije pokajao - komentirali su iz Antife. 

 

Nikica Penđer izjašnjava se kao vjernik no u trenutku kad je prihvatio funkciju zamjenika gradonačelnika grada Šibenika postao je javna osoba s utjecajem te kao takav lijepo je pružiti primjer oprosta. Međutim, prije negoli jedan dogradonačelnik odluči prisustvovati predavanju nekog osuđenog zločinca trebao bi dobro razmisliti što radi, kako će njegov akt djelovati na javnost  i prihvatiti posljedice slušanja čovjeka koji je otkrio boga nakon što je spalio ne samo sela, već i ljude u snu. 

 

- Svaka dakle, i najsitnija, najnepotrebnija riječ izrečena iz naših usta, ili zapisana - naš je na neki način pečat našeg života. Najsitnija šala, ili najgrublja uvreda. Čovjek treba biti oprezan sa svojom riječju. Koliko tek ljudi koji imaju veliki utjecaj, poput javnih osoba, pjevača, glumaca, ili sličnih; bacaju na sebe prokletstvo ako govore bezrazložne riječi ili uvrede; pogotovo ako su jako utjecajni. Sve što činimo, govorimo Božjem oku je poznato- stoji na Penđerovoj Facebook stranici. 

Iz kategorije: Vijesti