Datum objave: 23. Rujan 2016

Šibenik će pričekati na novu bolnicu koja će biti manja od najavljene

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Opća bolnica Šibensko - kninska još će neko vrijeme ostati u postojećim gabaritima, a planovi o izgradnji posve nove šibenske bolnice s tristo kreveta pričekat će bolja vremena. Bude li izgrađena u skorašnje vrijeme, brojit će 190 kreveta, a upitno je hoće li imati i toliko, kazao je Goran Pauk, župan šibensko - kninski. 

 

Za nedavnog boravka u Šibeniku, tehnički ministar zdravlja Dario Nakić kazao je kako nema novca za izgradnju nove šibenske bolnice na što je vijećnike sjednice Županijskog vijeća podsjetio Petar Mišura, HNS-ov vijećnik. 

 

Goran Pauk, pak, kao prvi čovjek osnivača bolnice, kazao je kako Županija ne odustaje od nove bolnice no do izvjesnih promjena će svakako doći. 

 

- To ostaje naš projekt, ali u kojim gabaritima, to je stvar koju moramo debelo provjeriti kod Ministarstva, provjeriti standarde koji za bolnicu postoje. Nemojmo zaboraviti da smo koncipirai idejno rješenej za novu bolnicu na razini 300 kreveta. Sadašnjim promjenama u zdravstvu to se svelo, čini mi se, oko 190, a možda niže. Težište je s klasičnog bolničkog liječenja na dnevne bolnice, na dnevne kreveta i to ćemo morati definitivno sagledati - kazao je župan, dodajući da se unutar postojećeg u zdravstvu ništa ne može bez blagoslova Ministarstva zdravlja koje mora amenovati kupnju igle. 

 

Stoga će šibenska bolnica, koja sad ne zadovoljava europske standarde, kako je kazao župan, jednom kad krene u izgradnju, biti daleko manjeg opsega od najavljenog, a upravo je prvotno idejno rješenje posvađalo političke stranke u Šibenik, članove Društva arhitekata Šibenika. 

 

- Hoće li do realizacije doći i kad i tko će biti osnovni financijer, hoće li to biti država ili europski fondovi, ili kombinacija jednog i drugog, mi to ne možemo financirati. Volio bih da možemo, onda bismo to postavili kao svoj projekt, vukli bismo da dalje i nalazili financiski okvir - zaključio je Pauk.  

 

U međuvremenu, Općoj bolnici u Šibeniku bit će dodijeljena 501 tisuća kuna inače namijenjena drugoj fazi izgradnje Zavoda za javno zdravstvo. 

 

- U dogovoru dviju ustanova predložili smo izmjenu kojom se dodjeluje iznos od 501 tisuća kuna Općoj bolnici Šibenika koja ima spreme projekte da bi ih mogla sprovesti, platiti i opravdati decentralizirana sredstava resornom ministarstvu odnosno državnom proračunu - pojasnio je župan, što su viječnici jednoglasno prihvatili. 

 

 

 

 

 

Iz kategorije: Vijesti