Datum objave: 21. Rujan 2016

Evaluacija tvrđave sv. Nikole: Članovi UNESCO-a u radnom posjetu Šibeniku

Šibenik News
Šibenik News

U svrhu prosudbe Kandidature 'Obrambeni sustav Republike Venecije u razdoblju od 15. do 17.st. na prostoru nekadašnje Mletačke Republike' za upis na Popis svjetske baštine UNESCO proveo je evaluatorsku misiju na tvrđavi Sv. Nikole.

 

- Primarni cilj misije bio je da ocjeni cjelokupno stanje očuvanosti kulturnog dobra, a uključivala je sveobuhvatni posjet kulturnom dobru odnosno razgledavanje tvrđave sv. Nikole i zaštitne buffer zone - Kanala sv. Ante - obavještavaju iz Županije šibensko - kninske. 

 

Postupak kandidiranja tvrđave sv. Nikole za UNESCO-v Popis svjetske baštine inicirala je Republika Italija, a kao ravnopravni partneri uključili su se Hrvatska i Crna Gora, a sama kandidatura obuhvaća kulturna dobra raznovrsnih fortifikacijskih osobitosti u jedanaest gradova. Evaluatorska misija započela je 11. rujna 2016. godine u Veneciji, a u Hrvatskoj je boravila od 13. do 16. rujna 2016. godine. Organizacija misije kroz Hrvatsku bila je u nadležnosti Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine uz stručnu suradnju nadležnih konzervatorskih odjela.

 

- U Šibeniku je evaluatorska misija boravila 14. rujna gdje su domaćini bili Šibensko-kninska županija i Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije. Početkom rujna na tvrđavi sv. Nikole izvršeni su radovi čišćenja i uklanjanja stabala, žbunja i trave s plašta vanjskih zidova i platoa za što je Šibensko-kninska županija izdvojila 245 tisuća kuna što je zasigurno doprinijelo pozitivnom dojmu očuvanosti tvrđave - podsjećaju.

 

Evaluatorska misija tek je jedan od koraka prosudbe zadovoljavanja zahtjevnih UNESCO-vih kriterija za upis, a rezultat će biti poznat u lipnju 2017. godine.
 

Iz kategorije: Vijesti