Datum objave: 16. Rujan 2016

Prihvati li Gradsko vijeće novi GUP, Šibenik se širi na Zablaće i prvi put izlazi 'drito' na more

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Ako Gradsko vijeće na sjednici sazvanoj za 20. rujna prihvati cjelovite izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP), grad Šibenik širit će se na područje Zablaća. Riječ je o projektu implementiranom u novi GUP, a koji je već usklađen sa županijskim i gradskim prostornim planom.

 


Početak radova na području od 650 tisuća kvadratnih metara, u tom slučaju, Želimir Belamarić, poduzetnik, jedan od najužeg tročlanog tima koji se bavi provedbom projekta, očekuje se na proljeće 2017. godine, a prvi stanovnici novog naselja mogli bi se useliti za dvije godine od početka radova. Uz Belamarića, najuži krug suradnika čine još odvjetnik Branko Bajica te akademik Nikola Bašić dok istovremeno uživaju financijsku podršku švicarskih investitora.

 


-Najteži dio posla bio je otkup zemljišta, a to je savršeno obavio odvjetnik Bajica. Bio je to ogroman posao jer mnoge vlasnike pronalazili smo u SAD-u, Australiji... Papirologije za pojedina zemljišta nije ni bilo. Mnogi nisu ni znali da su vlasnici pa su bili ugodno iznenađeni kad smo ih pronašli i rekli im za zemljište koje imaju, a koje želimo otkupiti - priča Belamarić.

 


Projekt koji obuhvaća izgradnju posve novog naselja na prostoru Zablaća podrazumjeva izgradnju ne samo stambenih zgrada već i trgovina, parkova, škola i vrtića, zdravstvenih ustanova i pastoralnih centara.

 


- Naselje će imati elemente infrastrukture malog grada. Rađa se nova kalelarga. Riječ je o veoma zanimljivom projektu kojemu prethodi detaljna razrada urbanističko - asfaltnog dijela za što je zadužen akademik Bašić. Bit će to novo naselje otvorenog tipa, dakle, neće biti rezerviran samo za bogate - upozorava Belamarić, dodajući da je riječ o svojevrsnom gradu na moru, da je riječ o ekstenziji Šibenika i da je ovo prvi put da Krešimirov grad izlazi na more.

 


Ideja je, zapravo, stara već 20, 30 godina, kada su se prvi put zainteresirali francuski poduzetnici no oni su u međuvremenu 'ispali iz igre' pa projekt zadnjih devet godina u kontinuitetu guraju švicarski investitori. Belamarić naglašava i to kako izgled u konačnici neće imati veze s onim što su planirali Francuzi, neće biti kopija već original no iako se kreću u smjeru jezera, njega, kaže, radovi neće obuhvatiti.

 


- Ako bi se sve išlo po planu i da se donese GUP, onda bismo mogli započeti s radovima na proljeće iduće godine, ali treba biti realan makar s optimizmom gledamo na sve - jasan je poduzetnik šibenskih korijena. Naime, izgradnja kompletno novog naselja koji uključuje i turističke kapacitete i golf terene, odvijat će se u tri faze, a uključuje pripremu zemljišta, osiguranje kompletne infrastrukture, izgradnju kanalizacije, novi priključak na kolektor...

 


- Želja nam je uključiti što je moguće više domaćih tvrtki, ne samo iz Šibenika nego i iz Hrvatske - ističe Belamarić, dodajući da je dio malog, ali iznimno efikasnog tima na čelu predivnog projekta koji je prepoznao i hollywoodski glumac, nesuđeni arhitekt, Brad Pitt, koji je nedavno upravo zbog projekta u Zablaću, boravio u Šibeniku.

 


- Veoma je zainteresiran za projekt za koji zna već dugo vremena. Naime, francuski investitor njegov je prvi susjed u Francuskoj i otud njegov prvi kontakt. On mu je priča o projektu i njegov posjet bio je iznenadan - otkrio nam je Belamarić, podsjećajući da je glumac obećao vratiti se u grad koji je, kako doznajemo, nazvao skrivenim draguljem za koji mu nije jasno zašto svijet ne zna za njega.  

 

 

 

Naslovna fotografija: Foto iz zraka Šibenik 

Iz kategorije: Vijesti