Datum objave: 14. Rujan 2016

Izmjene u GUP-u predviđaju širenje na Zablački poluotok koji je zainteresirao i Brada Pitta

Šibenik News
Šibenik News

Grad Šibenik širit će se na prostor Zablačkog poluotoka, predviđeno je to cjelovitim izmjenama Generalnog urbanističkog plana (GUP) koji bi na sjednici Gradskog vijeća, najavljenoj za 20. rujna, trebali prihvatiti vijećnici.

 

Na Zablačkom poluotoku, koji je u centar pažnje šire javnosti došao nedavno kada je isto mjesto posjetio hollywoodski glumac, Brad Pitt koji je na glasu i kao veliki investitor, planirana je gradnja stambenih naselja s obveznim turističkim kapacitetima.


Površine stambene namjene, uglavnom, nalaze se unutar dovršenih ili pretežito dovršenih gradskih prostora, a značajne slobodne površine su na područjima Ražina, Podsolarskog i Zablaća.


Značajne površine za novu gradnju su na području bivšeg TEF - a u Crnici i na Zablaćkom poluotoku. Na području Crnice planirana je mješovita, pretežito stambena namjena s različitim pratećim sadržajima koji uključuju i planiranih 2 000 kreveta u hotelima.

 

Dosad planirane površine za javnu i društvenu namjenu koje su bile predviđene neposredno uz obale Velike Soline planiraju se kao integralni dijelovi stambenih naselja. Na području uz Veliku Solinu planiran je smještaj Tematskog parka Velika Solina. Planira se uređenje prostora tematskog parka kao obrazovne i kulturne površine u cilju prezentacije nestalih solana. U Zablaću je predviđeno i golf igralište, ali bez gradnje objekata.

 

Planom se podržava izmještanja proizvodnih sadržaja na Biocima što znači pogona Vinarije i transformacija prostora. Današnje parkiralište na platou kraj željezničkog kolodvora i prostor uz njega na obali nasuprot trajektnog pristaništa trebao bi biti pretvoren, kako stoji u predloku cjelovitih izmjena GUP –a, u prostore visokog urbanog standarda stambeno-poslovne i poslovne namjene.

 

Planom je omogućeno proširenje plaže Banj i uređenje plaže u Podsolarskom. Uz plažu u Podsolarskom planirana je rekreacijska zona Podsolarsko u kojoj je planirana gradnja i uređenje otvorenih sportsko rekreacijskih terena i igrališta, sadržaja za zabavu i razonodu te pratećih sadržaja ugostiteljske, trgovačke, poslovne i sl. namjene na način da se formira.
 

Iz kategorije: Vijesti