Datum objave: 14. Rujan 2016

FOTO: Mališani s Baldekina svaki dan umjesto u vrtić Kućica odlaze na gradilište, roditelji zabrinuti

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Početkom rujna započeli su radovi na energetskoj obnovi dječjeg vrtića Kućica u Šibeniku koji skrbi o oko 150 djece. Radovi se odnose na zamjenu dotrajalih drvenih prozora i vrata, ugradnju zaštite od Sunčevog zračenja, ugradnju termostatskih ventila, toplinsku izolaciju vanjskih zidova, toplinsku izolaciju krovnih ploha, na izradu nove hidroizolacije i sustava odvodnje kišnice, a sanirat će se i 500 m2 dotrajale površine betonske nadstrešnice.


Svi ti radovi dječji vrtić Kućica na Baldekinu pretvorili su u gradilište o čemu vjerno svjedoče postavljene table s upozorenjima o opasnostima koje prijete tijekom izvođenja radova naredna tri mjeseca koliko se predviđa da će isti trajati. Opasnost od visećeg tereta, opasnost od pada predmeta s visine, obvezna zaštita glave samo su neka od jasno istaknutih upozorenja prilikom ulaska u Kućicu.

 


U moru problema na koje su nas upozorili roditelji čija djeca svakodnevno borave u Kućici, ističe se jedan. Naime, te iste roditelje nitko o predstojećim radovima nije pravovremeno obavijestio. Nitko iz nadležne ustanove Dječji vrtić Šibenska maslina ili osnivača Grada Šibenika nije ni pitao roditelje za mišljenje – žele li da njihova djeca borave u vrtiću tijekom izvođenja radova, odnosno nitko te roditelje nije obavjestio da će njihova djeca tri mjeseca boraviti na – gradilištu.

 


-Ja sam otac dvojice sinova koji godinama pohađaju taj vrtić. Jedan ima tri godine, drugi šest i godinam gledam te neke probleme koji se samo gomilaju, ali nikad ništa nisam rekao, nikakve probleme nisam radio. Međutim, nakon što su počeli radovi na vrtiću postavljena je ograda s ogromnim natpisom o zabrani prolaska nezaposlenim osobama, a roditelji s djecom tuda svaki dan prolaze. Dječji vrtić Kućica to je gradilište, tamo jasno piše prema svim oznakam da je to gradilište, a gradilište i djeca ne idu zajedno i tada se u meni kao odgovornom roditelju probudio instinkt, strah, počeo sam razmišljati jer svako gradilište nosi opasnosti – potužio nam se Davor Juranić, otac koji nije mogao šutke prihvatiti činjenicu da dijete svakodnevno izlaže opasnosti.


Kako kaže, to je gradilište, a opasnostima koje prijete izložena su djeca, najosjetljivija skupina.

 

- Ono što me isprovociralo je poruka tri dana prije izbora gradonačelnika koja kaže 'Dragi roditelji, draga djeco bit ćemo sretni'. U nijednom trenutku roditelji nisu bili konzultirani oko nijednog detalja oko gradnje, nisu tražili dozvolu za gradnju. I nisam ja jedini roditelj koji tako misli – priča nam prestravljeni otac koji nam se obratio i putem elektroničke pošte s jasno naznačenom problematikom u koju je uputio i ravnateljstvo.

 

 

-Ja nisam struka koja određuje sve ove zakonske okvire u kojima se radovi odvijaju. Struka je ta koja je kazala da se mora napraviti osiguran ulaz i sve ostale mjere koje jamče da će se taj proces tako da nitko ne bude ugrožen. Ne samo djeca koja su nama, naravno, najvažnija, nego i roditelje koju dovode svoju djecu i osoblju, odnosno djelatnicima koji rade u dječjem vrtiću – kazala je Maja Gulin, ravnateljica DV Šibenska maslina pod čijom se jurisdikcijom nalazi Kućica na Baldekinu.


Bespovratna financijska sredstava za energetsku obnovu Grad Šibenik, kao osnivač, osigurao je kroz pilot projekt Ministarstva graditeljstva i prostronog uređenja u iznosu od 851 tisuću kuna, a cijeli projekt obnove Kućice iznosi 1.290.136,01 kunu.


Postavljanjem tabela s upozorenjima izvođač radova tvrtka Agrad projekt d.o.o. ogradio se od mogućih nesreća no nije ni ravnateljica ni Grad.


- Mora li se dogoditi tragedija prije negoli netko reagira na ovo - pita se Juranić koji kao alternativno rješenje vidi u povećanju broja radnika na terenu te premještanju radnog vremena s jutra na popodne kada djeca više ne borave u vrtiću.

 

 

- Umjesto tri radnika neka zaposle 15 pa umjesto da rade tri mjeseca neka rade 15 dana – poručio je otac koji od ravnateljice traži da pozove roditelje na razgovor, na zajednički sastanaka na kojem će se jasno i glasno kazati o čemu se točno radi, jesu li njihova djeca i koliko sigurna te što i kako dalje.


- Nitko sretniji od nas da su radovi počeli 1. srpnja i da su završili 1.rujna. Ili, nitko sretniji od nas da tih 150 djece možemo staviti, za to vrijeme, u neki durgi odjel, ali mi takvog objekta nemamo. Jednostavno ne možemo premjestiti 150 djece u drugi ponovno neadekvatni prostor – kazala je Gulin, dodajući da ono što mogu učiniti u ovom trenutku je – pozvati roditelje na konzultacije.
 

Iz kategorije: Vijesti