Datum objave: 06. Rujan 2016

Šibenik - mjesto središnje proslave 25 godina Rujanskog rata i Hrvatske ratne mornarice, stiže i Kolinda

Snježana Klarić
Snježana Klarić

U nedjelju, 11. rujna, počinje program obilježavanja 25 godina Spomendana rujanskog rata koji će se održati diljem Šibensko - kninske županije sa središnjom proslavom 15. i 16. rujna u Šibeniku. Osim 25. godina Rujanskog rata, obilježit će se i četvrt stoljeća Hrvatske ratne mornarice. 

 

- Ratni rujanski podvig bio je prekretnica ne samo za Šibenik nego za cijelu Hrvatsku. Oslobađanjem šibenskog mosta i odbacivanjem agrosora osujećen je plan agresora da Hrvatsku podijele na pola. U Šibeniku, na šibenskom mostu i na svim ratištima tada aktivnim propao je san o Velikoj Srbiji. Tada je rat dobio moralno dobio neki novi zamah i uzlet. I upravo u spomen na te dane u mjesecu rujnu, prigodnim događanjem obilježavamo ono što se dogodilo. Želimo sačuvati od zaborava dane ponosa i slave - podsjetio je Goran Pauk, župan šibensko - kninski, prilikom predstavljanja programa 25. obljetnice Rujanskog rata. 

 

Obilježavanje programa počinje komemoracijom kod spomen križa na Velikoj Glavi s početkom u  10 sati, u nedjelju, 11. rujna. Nastavlja se predstavljanjem povijesnog i autobiografskog romana 'Zlonjiva' autora Marka Palade u Gradskoj knjižnici u Vodicama, u srijedu, 14. rujna. 

 

 

- Dogovor od ranije bio je da se središnja proslava svake godine održava u drugom gradu. Prošle godine proslava je bila u Vodicama, ove godine bi po tom slijedu trebala biti u Skradinu, ali obzirom da se ove godine održava 25. obljetnica i da će središnja proslava Hrvatske ratne mornarice biti u Šibeniku, prihvaćen je prijedlog da se proslava u cijelosti održi u Šibeniku. Središnje događanje bit će 15. i 16. rujna - napomenuo je župan, dodajući da se navedenih dana očekuje i dolazak predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović u Krešimirov grad.

 

Središnja proslava u Šibeniku sredinom rujna, dakle, 15. i 16., podrazumjeva  misu u katedrali sv. Jakova, koncert klape i orekstra HRM i gostiju, polaganje vijenaca i paljenje svijeća na Kvnju, sajam braniteljskih zadruga na šibenskoj rivi, te polaganje vijenaca u more s broda HRM, a u jutarnjim satima održat će se i mimohod branitelja, građana i djece iz osnovnih i srednjih škola od Baldekina do rive. 

 

- Mi smo u ovom programu obilježavanja obljetnice Spomendana rujanskog rata planirali mimohod za 15 sati. Međutim, kako smo naknadno saznali da će proslavi nazočiti predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga stav naše udruge je da se termin mijena s 15 sati i da ćemo u 10 sati krenuti s Baldekina s obzirom da je u 11 sati polaganje vijenaca na rivi i naprosto želimo pozdraviti našu zapovjednicu i želimo da nam se obrati. Očekujemo da nam se kratko obrati - kazao je Luka Petrina, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Šibensko - kninske županije koji je istovremeno uputio poziv svim građanima Šibenika i onima koji žele sudjelovati programu obilježavanja obljetnice da se odazovu pozivu na mimohod i na taj način odaju počast sudionicima Rujanskog rata.

 

Apelu se pridružio i dogradonačelnik Šibenika, Nikica Penđer.

 

- Drago nam je da se središnja proslava Hrvatsk ratne mornarice održava u našem gradu Šibeniku i to je pokazatelj važnosti Šibenika u ratu, ali i velika čast i uloga koliko je Šibenik doprinio osnivanju Hrvatske ratne mornarice - kazao je Penđer, pozivajući sugrađane svih generacija da se pridruže mimohodu, da u tome budu jedinstveni i s dostojanstvom odaju počast svima koji su sudjelovali u stvaranju Republike Hrvatske, koji su za nju poginuli upravo tijekom rujanski dana 1991.godine na području Šibenika i okolice.

 

 

Upravo okolica Šibenika, uža i šira sudjeluje u programu, a polaganje vijenaca bit će još i u Unešiću, Pakovom Selu i Dragišićima dok će se na otoku Žirju održati program obilježavanja 25 godina Policijske obalne topničke bitnice Žirje. 

 

- Na Žirju će obilježavanje biti 18. rujna, a istog dana tamo će biti održana i biciklijada tako da se nadamo da će jedno i drugi doprinijeti obilježavanju obljetnice Rujanskog rata. Polazak iz Šibenika planiran je za 9 sati ujutro, tamo bismo se našli u 12.10 sati i obišli bismo Topničku bitnicu, slavnu južnu bateriju koja nas je proslavila tijekom rujanskograta, tih prvih dana -  kazao je Nikola Vukošić u ime žirjanske organizacije, dodajući da će obići i sjevernu bateriju koja se nije imala priliku dokazati u Domovinskom ratu, ali je svakako bila spremna za akciju.

 

Osim obilaska spomenutih baterija, program na otoku Žirju uključuje i zajednički ručak, druženje i sportske aktivnosti. 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iz kategorije: Vijesti