Datum objave: 28. Kolovoz 2016

FOTO: Poruka prosvjeda: Zabrana za pse ujedno je ograničenje kretanja za mnoge

Šibenik News
Šibenik News

'Šetnja po Poljani' prosvjedno druženje Šibenčana i njihovih pasa možemo nazvati uspješnim po broju sudionika koji je iznenadio i samu  Teu Marjančić, pokretačicu inicijative za prava šibenskih četveronožnih dlakavaca nakon što je Grad Šibenik odlučio vratiti u život staru odluku o zabrani prolaska pasa Perivojem Roberta Visijanija u samom centru grada.

 

- Moram priznati sam iznenađena. Oduševljena sam i zadovoljna. Srce mi je kao kuća - priznala je Tea, inicijatorica prosvjedne šetnje. 

 

Zašto je Grad odjednom, nakon tvrđava, odlučio revitalizirati i to zaboravljeno pisano slovo zakona, nismo pitali, ali može biti da je gradska kasa prazna.  Sjetimo se, i za vikend su se pisale kazne parkiranim automobilima na šibenskoj rivi koji su za to vrijeme prisustvovali vjenčanju u obližnjoj katedrali sv. Jakova ili Gradskoj vijećnici. Nije da nisu bili krivo parkirani, ali i to je jedno od tih zakona koji se provode, ne provode, provode, ne provode. 

 

U svakom slučaju, Šibenčani zajedno sa svojim psima prošetali su do Poljane, a potom krenuli niz rivu. Podršku prognanim šibenskim psima dali su i oni koji psa za najboljeg prijatelja nemaju, ali u njima i njihovim savjesnim vlasnicima ne vide nikakvo zlo. 

 

- Ograničenje slobode kretanja - to je što u zabrani za pse, vidi ova mlada Šibenčanka. 

 

- Kao majka i kao vlasnica pasa u ovom vidim, u principu, ograničeno kretanje kako mene, tako i mojih sugrađana. Ako imam dijete u jednoj ruci, a psa u drugoj, ja s djetetom ne mogu ići na fontanu jer moj pas ne može tim putem proći. To nema smisla - poručila je Šibenčanka. 

 

Ako ćemo zabraniti sve s čim se ne možemo nositi, hoćemo li zabraniti i sav promet cestama jer se na njima svakodnevnog događaju prometne nesreće u kojima su žrtve neusporedivo veće?! Hoćemo li zaista od muhe raditi slona umjesto da se posvetimo problemima zašto u Šibeniku nema i više obitelji koji će uz jedno, dvoje ili troje djece imati mogućnost prihvatiti u svoj dom još jednog člana, još jedna usta za brinuti, poput kućnog ljubimca, psa, na primjer?!

 

- Imala sam puno neugodnih iskustava. Znalo se dogoditi dok sam s djetetom na igralištu da neka baka prođe sa svojim psom pa pas jednostavno pomokri ljuljačku, ali treba ljude educirati. Treba ih natjerati da paze što njihovi psi rade - priznala je Tea. 

 

Da ne bi bilo da su izašli na ulice sa psima na uzici bez da su prethodno barem malo razmislili o alternativi zabrani ulaska pasa u park, Tea je objasnila što vidi kao rješenje.

 

- Po meni bi rješenje bilo oni koji nisu pokupil za psom, a ne oni koji su sa psom ušli u park. Pozivam komunalne redare da, ako će čuvati tabelu dok se beton ne osuši, prošetaju malo po parku jer ako budu šetali, vidjet će neke stvari. Ako netko nije pokupio za svojim psom, njega će viditi i kazniti, ako šeta - pojasnila je.

 

Hoće li prosvjedna Šetnja parkom uroditi plodom, tek ćemo vidjeti.

 

 

 

Piše:Snježana Klarić

Iz kategorije: Vijesti