Datum objave: 24. Kolovoz 2016

FOTO: Vatrogasci s terena:Ništa nije sigurno, osim jednog, a to je - nema predaje

Šibenik News
Šibenik News

U kasnim jutarnjim satima ove srijede, 24. kolovoza, požari koji su zadnja dva dana ulijevali strah u kosti mještanima Brodarice, Žaborića, Jadrtovca, Perkovića i Drniša, bili su pod kontrolom. Samo nekoliko sati kasnije, situacija je potpuno drugačija i broj od 21 požara u zadnjih 48 sati - narastao je. 

 

Sa svakim novim požarom ili jačanjem postojećeg, slabi snaga vatrogasaca koji neumorno treći dan u kontinuitetu gase na nekoliko mjesta u Šibensko - kninskoj županiji uz pomoć kolega iz susjednih županija. 

 

Ti ljudi, iako tek naizgled samo rade svoj posao, istinski su heroji. Posebno su srcu dragi nemoćnim starcima koji nisu u mogućnosti u 'hipu' napustiti svoj dom pokaže li se to potrebnim ili roditeljima s malom djecom koji su zadnjih dana sklonište za najmlađe članove svoje obitelji potražili dalje od doma i mjesta zahvaćenog vatrom.

 

Vatrogasci. To su heroji kojima se djeca dive, stariji ih poštuju, no njihove vrijednosti i njihove važnosti nismo svjesni dok ne zagusti. 

 

Obišli smo zgarišta na potezu Brodarica - Žaborić - Jadrtovac. Još jutros na terenu je bilo 120 vatrogasaca, no drugi dio dana donio je promjene na terenu pa tako i broj ovih nesebičnih muškaraca i žena koji brane tuđe kao da je njihovo.

 

- Mi smo došli jutros na smjenu, stanje je bilo već pod kontrolom. Malo izdimljavnja i to je to... Ugasimo, ali vjetar to sve diže. Jedan dio je ugašen, ali zbog vjetra za pet minuta se opet pojavi dim i to je veliki problem pogotovo zato što bura još ne jenjava, a popodne zovu još veću. Zato trebamo obratiti pažnju na svaki kamen ispod kojeg bi moglo nešto tinja - objasnio je jedan od vatrogasaca koji je raspoređen na području Mučića,  a inače je iz Splita.

 

- U svakom slučaju, mi ćemo to spremno dočekati, iako smo stvarno već jako umorni. Najgore nam je ovo sunce koje prži i predstavlja nam gotovo veću vrućinu od samog požara. Mi smo inače došli kao ispomoć iz Splita, kad telefon zazvoni ne pitamo za mjesto ni vrijeme... Evo sad smo se vratili s Hvara, čak su nas htjeli poslati i na Biokovo, ali ovdje smo bili potrebniji. Još ništa nije sigurno. Problem predstavljaju i mještani koji oko svojih kuća uz put nemarno skladište veće količine drva i granja koje su potencijalna opasnost - pojasnio je splitski vatrogasac. 

 

I doista,  svatko tko pobliže obrati pozornost na sad već izgoreni okoliš oko sebe s lakoćom će uočiti brojne nepravilnosti poput nezaštićene cijevi za opskrbu vodom, ali i mnoštvo skrivenih suhozida koji svjedoče da su ta mjesta nekoć bila obrađivana iako sad izgledaju toliko gusto i zakrčeno.

 

Možda bi požare spriječilo ili bi se barem olakšalo gašenje kad bi se o tim područjima vodilo više brige. No to nije slučaj, pa vatrogasci muku muče ne samo s vatrom već i visokim temperaturama tipičnim za ovo doba godine i jakim udarima vjetra zbog čega ni kad je požar ugašen nitko ne spava mirno. 

 

U Žaboriću, na cesti, vidljivi su tragovi vatre koja je iz guste borove šume s jedne strane prešla na drugu stranu ceste i na trenutak ozbiljno zaprijetila tamošnjim mještanima. Požar koji je jučer bijesnio područjem između Žaborića i Jadrtovca danas ne stvara velike probleme makar bi bilo mnogo bolje da do njega uopće nije ni došlo.

 

- Nalazimo se ovdje u predjelu Žaborića i Jadrtovca, požar je lokaliziran, snage su sanirale rubne djelove. Ništa još nije u potpunosti sigurno osim jedne stvari, a to je da predaje nema - poručio je jedan od vatrogasaca razmještenih na području Jadrtovca. 

 

Njegov kolega ne skriva tragove trodnevnog umora. 

 

-Tri dana smo na požaru. Čekamo da se vrijeme smiri i da možemo otići u dom jer smo stvarno umorni. Nadamo se da neće nakon ovoga biti daljnih požara i da će se sezona mirno privesti kraju - nadanja su jednog vatrogasca, a njegovo mišljenje dijele mnogi njegove kolege.

 

I dok iz Policijske uprave šibensko - kninske stižu vijesti da rade sve u cilju otkrivanja počinitelja ukoliko je neki od brojnih požara bio podmetnut, vatrogaci na terenu više ne broje požare i ne misle kako su počeli. Broje sate provedene daleko do kuće. Broje dane tijekom kojih su izloženi opasnosti i litre vode prolivene u cilju zaštite nečije imovine, razmišljajući samo o jednom - imali kraja. 

 

Mnogi među njima naprasno su prekinuli svoje godišnje odmore jer sila ne pita i tim ljudima nema ništa erotično, uzbudljivo u bojama i plamenu vatre. Oni ne vide eventualni bijes onog tko je požar podmetnuo, oni osjećaju bijes kad su nemoćni  u borbi protiv jakog vjetra i ljudske gluposti.

 

 

Iz kategorije: Vijesti