Četvrtak, 11 Kolovoz 2016 12:56

Broj nezaposlenih žena veći u odnosu na prošlu godinu, ali manji u odnosu na mušku radnu snagu

Napisao: 
Broj nezaposlenih žena veći u odnosu na prošlu godinu, ali manji u odnosu na mušku radnu snagu

Prema statističkim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Podružnica Šibenik, broj nezaposlenih žena u srpnju tekuće godine na području Šibensko - kninske županije iznosi 2.398 žena, odnosno broj nezaposlenih žena u srpnju 2016. godine povećao se u odnosu na isti period lani. 

 

U ukupnom broju registriranih nezaposlenih osoba u srpnju 2016. udio žena iznosi 48,4 posto (2.398 osoba), a muškaraca 51,6 posto (2.558 osoba). U usporedbi sa istim mjesecom prošle godine, udio nezaposlenih žena se povećao, a muškaraca smanjio za 0,1 postotni bod.

 

Ipak, teško se oteti dojmu da takvu statistiku možemo 'zahvaliti' činjenici da se radi o turističkoj sezoni kad se traži veći broj radne snage u djelatnostima koji se tradicionalno smatraju tzv. ženskim poslovima poput sobarica, spremačica, domaćica, konobarica... 

 

Borba za pravo žena u Hrvatskoj završila je (navodno) na današnji dan, 11. kolovoza, prije 71 godinu dok je Lijepa Naša još uvijek bila u sustavu Jugoslavije. Međutim, to je tek provizorno jer žene se još uvijek promatraju kroz prizmu slabijeg spola, muškarci i dalje ne priznaju da znaju držati metlu ili krpu za čišćenje u rukama, a i poslovi koje slobodno možemo smatrati i muškim i ženskim radije se dodjeljuju ženama zbog njihovog atraktivnog izgleda. 

 

 

Piše: Snježana Klarić

 

Objavljeno u Vijesti
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!