Datum objave: 09. Kolovoz 2016

FOTO: Ništa osim nogometa: U Šibeniku nećete pronaći dres Petrovića, Šarića, Bilana

Šibenik News
Šibenik News

Ako poželite dres s imenom i brojem Daria Šarića bilo onaj njegovog donedavnog kluba u Turskoj, novog u Americi ili onaj u kojem je rasturio na prvoj utakmici na Olimpijskim igrama u Riju, zaboravite da ćete ga moći kupiti igdje u Šarićevom rodnom gradu.


Štoviše, u Šibeniku ljubitelj košarke neće moći kupiti ni dres velikana košarke kojeg svijet ne zaboravlja ni desetljećima nakon njegove tragične pogibelji, Dražena Petrovića.

 

Jedina 'četvrka' koju će pronaći je ona koju na svojim leđima nosi Ivan Perišić u hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji.


Dakle, što se košarkaških dresova na policama šbienskih trgovina tiče – možete si uštediti na koracima jer ih nećete pronaći. Odnosno, kako doznajemo, čini se da ti dresovi i nisu na cijeni.

 

- Prodajemo dresove hrvatske nogometne reprezentacije jer je popularnija. Košarku nemamo jer se ti dresovi ne traže i nema ih u ponudi – govori nam iz svog iskustva trgovac na šibenskoj tržnici te dodaje da sportske dresove više kupuju domaći ljudi nego inozemni gosti.


Inače, za jedan dres kakav se može pronaći na pijaci kupac će izdvojiti 120,00 kuna neovisno radi li se o dječjim ili odraslim veličinama. Ukoliko želi majicu s likom, imenom i/ili brojem svog omiljenog igrača to će, pak, platiti 80,00 kuna.


Otkako je potpisao za Philadelphia 76-erse, Dario Šarić, novopečeni NBA igrač koji trenutačno oduševljava svijet 'bananom' nad kolegom s američkih košarkaških parketa, Pauom Gasolom, u utakmici protiv Španjolske na Olimpijskim igrama u Riju, ne silazi s novinskih stranica američkih medija.


Amerikanci lude za Šibenčaninom gotovo kao nekoć za Petrovićem čija je NBA karijera prekratko trajala.

 

Ipak, na šibenskim ulicama, ni na štandovima ni u suvenirnicama i sličnim mjestima traga da su ovi košarkaši svoj prve korake u svijet pod obručima napravili upravo u Šibeniku.

 

- Dobro, Španjolci su ti koji su više luduju za Petrovićem. Ima dosta španjolskih novinara i zaljubljenika u sport koji zbog njega dolaze u Šibenik – kazao nam je Dino Karađole, direktor Turističke zajednice grada Šibenika.

 

Što se tiče američkih gostiju koji ljetnih mjeseci borave u Šibeniku, a trenutačno gube glavu za The Homiem, kako nazivaju Šarića, ta brojka nije osobito velika no iduća turistička sezona izgleda obećavajuće.

 

- U prvih 11 mjeseci prošle godine na području Grada Šibenika boravilo je oko 2.300 američkih gostiju, a ostvareno je 6.200 noćenja – kazao je Karađole, dodajući,

 

- Nekoliko američkih novinara i agenata boravilo je u Šibeniku tijekom travnja i svibnja ove godine i njihove povratne informacije su odlične. Dosadašnji rezultati po pitanju Amerikanaca nisu bili najbolji, ali povećanje njihovih dolazaka očekujemo narednih godina, možda već iduće sezone.


Dovoljno je to vremena da se 'na prvu' nešto tako obično i banalno poput ponuda dresova s imenom i brojem Dražena Petrovića, Daria Šarića pa i Mira Bilana uvrsti u turističku ponudu npr. Suvenirnica, trgovina i inog.

 

Ako ništa, Petrović, Šarić, Bilan zajedno s vaterpolistima iz Šibenika koji se trenutačno nalaze u radnom boravku brazilskom Riju, mnogo su bolji uzor mladima od majica s likom pjevačica čiju glazbu najčešće etiketiramo kao turbo folk. A i povlastica je kad jedan grad nazovu 'gradom Dražena Petrovića', gradom iz kojeg dolazi nova zvijezda s NBA parketa... 

 

Ukoliko hrvatske košarkaše želite nastaviti bodriti ispred malih ekrana u pripadajućim dresovima, postoji tračak svjetlosti. 

 

-Trenutačno se ne može kupiti u Šibeniku ništa od navedenog. Međutim, ako znaš nekog, onda se sve može naručiti. Bilo preko nekog u klubu, nekog iz Saveza ili Cedevite. Ili preko Biserke Petrović i Draženovog muzeja - objašnjava u 'tri crte', Milan Živković, iz GKK Šibenik. 

 

 

 

Piše: Snježana Klarić

Iz kategorije: Vijesti