Datum objave: 29. Srpanj 2016

Eco Heritage Task Force u Šibeniku: Potomci hrvatskih iseljenika uče o djedovini

Šibenik News
Šibenik News

Hrvatska matica iseljenika po 25. put organizira međunarodni projekt Eco Heritage Task Force. Ovogodišnji projekt odvija se u suradnji s Gradom Šibenikom i Javnom ustanovom Nacionalni park Krka, koji su domaćini uz suradnju Turističke zajednice Županije Šibensko - Kninske i urističke zajednice grada Šibenika i stalnog partnera Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti.

 

U projektu sudjeluje četrdesetak mladih Hrvata i njihovih prijatelja iz raznih zemalja diljem svijeta, uključujući Mađarsku, Brazil, Australiju, Argentinu, Južnu Afriku, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Boliviju, Paragvaj, Slovačku, Irsku , Rumunjsku te Sloveniju.  

 

U periodu od 24. srpnja do 13. kolovoza mladi iseljenici družit će se, volontirati, imati kreativne aktivnosti, međusobno se upoznavati, ali prvenstveno zbližiti se s krajem u kojem borave. Cilj je očuvati prirodno i kulturno bogatstvo Hrvatske, kao i do sada na EHTF -u.

 

Mjesto ovogodišnjeg okupljanja je povijesni hrvatski grad Šibenik koji slavi svoj 950. rođendan. Sudionici su podijeljeni na dvije volonterske skupine: prva je zadužena za održavanje baštinski bitne utvrde sv. Mihovila u Šibeniku dok druga grupa sudjeluje u arheološkim iskapanjima i održavanju ljepote NP „Krke“.

 

Osim rada i truda na održavanju spomenutih znamenitosti, postoje i mnoge društvene i edukacijske akitvnosti. Tako se i ove godine organizira i radionica hrvatskog jezika za one koji ne znaju ili nevodoljno pričaju materinski jezik, medijska radionica, te filmska radionica gdje se po treći put snima amaterski film. Upoznavaući nove prijatelje, širimo granice Hrvatske, razgovaramo, radimo i djelujemo za Lijepu Našu uz pjesmu „kad se male ruke slože, sve se može“. Stoga ni ovogodišnji Task Force u tom dijelu neće biti iznimka. 

Iz kategorije: Vijesti